Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗАБРАНЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ И БЕРЛИНСКАТА СТЕНА


08.11.2014  Текст:  Kastel

документално кино

   

Във връзка с 25-годишнината от събарянето на Берлинската стена БНТ излъчва днес (9 ноември) от 12.30 часа документалния филм на Адела Пеева "В името на спорта", чиято премиера се е състояла в Западен Берлин само минути преди да рухне стената и цели 6 години след неговото заснемане.

„В ИМЕТО НА СПОРТА“ (реж. Адела Пеева) е български документален филм, който е бил забранен за показване в продължение на шест години - в периода от 1983 до 1989 година. Той е вид продължение на поредица от филми, показващи истинското лице на социалистическата обществена система от ценности. Филмът разкрива пазените в тайна нечовешки методи за подготовка на елитните спортисти, които имат за цел на всяка цена да докажат спортното превъзходство на “нашата система”.
Още преди завършването на филма всички работни материали са конфискувани. Първата прожекция пред зрители става след демократичните промени в България през 1989 г.
През 1990 г. "В името на спорта" получава Награда на филмовата критика на Националния фестивал на неигралното кино „Златен Ритон” в Пловдив. Участва на Фестивала за късометражно кино в Берлин през 1989 година и е бил програмиран за показване точно в деня на падането на Берлинската стена – 9 ноември. Показван е още в САЩ и Унгария. Прожектиран е и в специализирана програма, като един от забранените филми на Адела Пеева, в рамките на нейна ретроспектива, организирана по време на филмовия фестивал в Зелб, Германия.
Режисьорът на филма Адела Пеева си спомня: "През 1989, малко преди демократичните промени, изискаха филма от фестивала за късометражно кино "Интерфилм" в Западен Берлин. Един колега, който следваше там, го беше гледал, вероятно го е споменал и от фестивала го поискаха. Понеже не беше сигурно, че от България ще го изпратят, той взе касета със филма от мен (която аз имах нелегално направена) и я пренесе в Западен Берлин. По късно стана ясно, че и от ДО "Българска кинематография" все пак са го изпратили.
За мене това беше невероятно събитие – след 6 години филмът щеше да бъде показан и то в Западен Берлин! Имах чувството, че сънувам. И какво става: влизаме в залата, показва се първият кадър и някой извиква: ”Спрете прожекцията! Запалете лампите!” Помислих, че от посолството е дошло нареждане да го спрат филма и тука. Започнаха да се провикват: „Излизайте всички на улицата. Нещо става!” Излязохме навън и ...да, Берлинската стена падна! Така присъствах на най-голямото събитие на 20-ти век - сякаш моят филм "събори" стената. Спомням си, че единственото, което тогава ми мина през ума беше: „Не можа ли това да стане 30 минути по-късно, че да ми покажат филма” Беше невероятно като преживяване и си заслужаваше шестте години чакане."
Във връзка с 25-годишнината от падането на Берлинската стена, филмът е показан на 5 ноември в Прага, в Европейския дом по инициатива на Българския културен център в Чехия.
Повече за филма "В името на спорта" може да научите от това интервю с Адела Пеева, публикувано в БЛИЦ Шоу на 12 декември 2007 г.
Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)