Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЯНУАРСКИ АНТИРЕКОРД ПО ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ ЗА КИНО В САЩ


01.02.2011  Текст:  Kastel

боксофис

   

За американската киноиндустрия изтеклият първи месец на 2011г. се оказа най-слаб от гледна точка на посещаемостта в киносалоните. През януари са били продадени едва 79 млн. билети за кино – толкова малко не са били продавани през първия месец на годината през последните две десетилетия.
Почти с една трета са намалели и приходите. През януари т.г. те са $636,7 млн, а миналата година бяха $939,9 млн.
Що се отнася конкретно до тази разлика, тя може да се обясни с огромния касов миналогодишен успех на филма „Аватар“ (реж. Джеймс Камерън).
Но според анализаторите, спадът в посещаемостта на киносалоните през 2011г. е обусловен от две основни причини.
Първата е, че през януари не излязоха големи блокбастъри, а вниманието бе фокусирано върху филмите – потенциални участници в надпреварата за „Оскар“ – повечето от които принадлежат към т.нар. независимо кино, защото са създадени с малки бюджети и без участието на известни звезди.
Но другата причина за намаляването на зрителския интерес, която най-вероятно ще има дългосрочен характер, според експертите е свързана с непрестанно увеличаващия се брой на филмите-продължения (sequels).
През 2011 г. по екраните ще излязат рекорден брой такива заглавия — общо 26, при това 5 от тях са четвърто поред продължение, а други 5 – пето продължение на популярни филмови саги. Специалистите прогнозират, че 2011г. може да постави рекорд по най-ниска посещаемост в киносалонитена Америка. Но не бива да се забравя също и това, че през последните две години за пръв път в историята приходите от разпространение на филми в американските киносалони надхвърлиха $10 млрд. Това е донякъде свързано с увеличените цени на билетите, защото фактически няма нарастване на реалната посещаемост спрямо предходни години. Но производителите на филми залагат все повече на триизмерната технология, защото 3D-филмите им носят по правило по-високи приходи по простата причина, че цената на билетите за тях е значително по-висока.
 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации