Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/A woman under the influence

   

A woman under the influence
Жена под влияние

Faces

САЩ, 1974, 155 мин.

реж.: Джон Касаветис

В ролите: Джина Роуландс, Питър Фолк, Лейди Роуландс, Катрин Касаветис

Жанр: драма

Официален сайт:


Премиера на: 18.11.1974

Анотация

Шедьовърът на Джон Касаветис е преломен в неговата изключителна кариера. В него той съчетава находките от своето ранно творчество с изискванията на повествователното кино. Все още ги има свръхкрупните планове, заснети, сякаш с любителска камера, както и твърде дългите кадри, но се наблюдава и известно „съобразяване“ с общоприетите холивудски норми.
Изпълнението на Джина Роуландс е едно от най-въздействащите в историята на киното. Питър Фолк също заслужава висока оценка.
„Жена под влияние“ е сред най-дискутираните американски филми навремето, най-вече в Европа. Трудно е да са повярва, че филм за проблемите на една обикновена домакиня, от обикновено американско семейство може да предизвика толкова полемики и възторзи! И макар, че не спечелва „Оскар“ в двете категории, в които е номиниран, се нарежда сред ненадминатите образци на американското независимо кино.
Любопитното е, че във филма майките на Джон Касаветис и Джина Роуландс изпълняват  ролите на майки на двамата главни герои. Джина Роуландс, която е съпруга на Касаветис, е играла по-късно и под режисурата на двете им деца Ник и Зоуи Касаветис.

Номинации и награди:
1975 - "Златен глобус" на Джина Роуландс за най-добра актриса в драма;
1975 - две номинации за награда "Оскар" в категориите - най-добра актриса в главна роля (Джина Роуландс) и най-добър режисьор (Джон Касаветис).

 


      

Подобни публикации