Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВЪВ ВАРНА СЕ ОТКРИВА 31-ят ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ


04.10.2012  Текст:  Kastel

АКЦЕНТ

   

Във Варна се открива 31-ят фестивал на българския игрален филм. За шест дни (от 5 до 11 октомври) ще бъдат представени 13 пълнометражни и 10 късометражни игрални творби, заснети в периода след миналогодишното издание на фестивала. 
Някои от конкурсните заглавия вече са показвани на международни кинофоруми в Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анжелис и Торонто. Това са „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова, „Цветът на хамелеона” на Емил Христов, „Аз съм ти” на Петър Попзлатев, „Джулай” на Кирил Станков и копродукцията с българско участие „Испания” на австрийската режисьорка Аня Саломоновиц.
Част от пълнометражните филми, участващи в конкурсната програма пък вече са разпространявани в киномрежата у нас. Това са: „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев, „Чужденецът” на Ники Илиев, „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров“ и „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на Георги Костов.
От утре тръгва и „Пъзел” (реж. Иво Стайков).
Все още не са излезли в кината: „Инкогнита” на Михаил Пандурски, , „Още една мечта” на Николай Мутафчиев и „Слънчево” на Илия Костов, който обаче вече участва в конкурса на проведения преди месец във Варна кинофестивал „Любовта е лудост“.
Девет от 13-те пълнометражни филма са произведени с държавно финансиране, осигурено чрез Националния филмов център. Почти половината от тях са дело на режисьори-дебютанти в игралното ни кино: „Вяра, любов и уиски“ на Кристина Николова, „Джулай“ на Кирил Станков, „Още една мечта“ на Николай Мутафчиев, „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” на Георги Костов, „Пъзел“ на Иво Стайков и „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов.

Петчленното жури, което ще отличи най-добрите филми, включени в двата конкурса (пълнометражния и късометражния), е с председател режисьорът Иван Павлов, който е директор на Българската национална филмотека. Останалите членове са: Нели Димитрова - сценарист, носител на награда „Златна роза” 2011 за сценария на филма „LOVE.NET”; Николай Лазаров - кинооператор, автор на редица теоретични изследвания, д-р по изкуство и техника на визуалните ефекти; Камен Воденичаров – актьор, продуцент на множество предавания, музикални албуми, телевизионни филми и театрални постановки и Янко Терзиев - кино журналист и кинокритик, редактор във в. „Капитал“, с редица публикации за кино и изкуство, дългогодишен програматор на столичното филмотечно кино „Одеон“ и креативен продуцент в студио „Екран” на БНТ.
Освен двете главни награди „Златна роза“ за най-добър късометражен и най-добър пълнометражен филм, тази година ще бъдат връчени още следните отличия: специална награда на град Варна; награда за най-добър режисьор; награда за най-добър сценарист; награда за най-добър оператор; награда за най-добра актриса; награда за най-добър актьор; награда за режисьорски дебют и две дипломи за конкретни индивидуални постижения.

Фестивалът ще започне на 5 октомври с прожекция в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на филма „Шоково състояние”, който е копродукция на Словения, България, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Това е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа на младия словенски режисьор Андрей Кошак. Тя ще бъде представена извън конкурсната програма. В нейните рамки тази година ще бъде представена ретроспективата „Годишнини на именити кинотворци”, с която ще бъдат почетени Анжел Вагенщайн, Емилия Радева, Никола Анастасов, Иван Джамбазов, Златина Дончева-Джамбазова, Стефан Данаилов, Джоко Росич, Людмил Стайков и Вълчо Камарашев. Специално за тържествената церемония по откриването на фестивала ще пристигнат във Варна известни актьори и актриси като Никола Анастасов, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Асен Блатечки, Ирена Милянкова, Ники Илиев, Ивайло Захариев и много други.Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)