Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВЛАДИМИР ВИСОЦКИ


25.01.2011  Текст:  Красимир Кастелов

годишнини

   

За многобройните поклонници на Владимир Висоцки днешният ден е специален. Защото 25 януари е рождената дата на легендарния поет, музикант и актьор. И ако не бе преждевременната му смърт през 1980 година, днес той щеше да навърши 73 години.
По традиция тази сутрин хиляди почитатели на неговия талант отиват на гроба му в Москва, за да отдадат дължимото на паметта му.
На днешния ден за Висоцки си спомнят не само милионите поклонници на неговите песни, но и онези, за които той бе необикновен актьор. Неговата интерпретация на Хамлет е смятана за един от най-интересните опити за представяне на сцената на емблематичния Шекспиров персонаж.
Да не забравяме и ролите на Висоцки в киното. Снимал се в най-различни филми, без да ги е подбирал особено - дори е предпочитал да играе отрицателни герои. Но несъмнено ще остане в спомените на киноманите с прекрасното си превъплъщение в ролята на следователя Жеглов от телевизионния сериал „Мястото на срещата не се променя“ (1979, реж. Ст. Говорухин).
Съвсем наскоро Владимир Висоцки отново ще оживее на екрана, благодарение на заснетия биографичен филм за него по сценарий, написан от сина му - Никита Висоцки. Що се отнася до режисьора – неговото име бе променяно многократно през последните три години, откакто се заговори за този проект. Най-накрая продуцентите се спряха на Пьотр Буслов, който още като студент в трети курс на ВГИК направи небезизвестния филм „Бумер“. Филмът му за Владимир Висоцки се казва: „Висоцки. Благодаря, че си жив“ (Высоцкий. Спасибо, что живой).

Но въпреки че филмът вече е готов и дори можем да видим трейлъра, пак е трудно да се каже точно кой изпълнява ролята на Висоцки.
Създателите на филма умишлено не обявяват неговото име, разпалвайки по този начин още повече и без това огромния интерес на зрителите.
Водещите роли изпълняват Оксана Акиншина, Андрей Смоляков, Иван Ургант, Андрей Панин, Максим Леонидов, Владимир Илин, Владимир Меншов, Сергей Безруков, Сергей Шакуров. Оказва се обаче, че предварително сочения за изпълнител на главната роля Сергей Безруков, всъщност не играе Висоцки. Макар че...
Казват, че режисьорът Пьотр Буслов и сценаристът Никита Висоцки така засекретили снимачния процес, че е не е изключено Безруков да се появи едновременно в две роли.
Някои руски критици, които са гледали много внимателно трейлъра, твърдят, че актьорът, който играе Владимир Висоцки всъщност е Владимир Вдовиченков. Но все пак, според мнозина е по-вероятно това да е Сергей Безруков, който вече има опит с роли на велики поети. Превъплъщавал се е в Пушкин и Есенин.
Действието се развива през лятото на 1979-а, когато великият бард получава сърдечен пристъп по време на концерт в Бухара, в резултат на който преживява клинична смърт.
Продуцент на филма е компанията Monumental Pictures – подразделение на Sony Pictures Entertainment Russia (участвала е в създаването на нашумелите филми на Тимур Бекмамбетов – „Нощна стража“ и „Дневна стража“, а също и на излезлия неотдавна руски блокбастър „Адмирал“).
Филмът за Висоцки ще бъде пуснат в Русия през това лято - най-вероятно на 25 юли – датата на смъртта на барда.
Миналото лято се навършиха 30 години, откакто легендарният руски поет, музикант и актьор не е сред нас. Той умира в съня си на 25 юли 1980г. в московския си апартамент. Все още не се знае каква е истинската причина за преждевременната му кончина. Твърди се, че сърцето му е спряло да бие в резултат на силно алкохолно отравяне на организма.
Внезапната смърт на човека, превърнал се в легенда приживе, дълбоко разтърсва навремето не само жителите на бившия Съветски съюз, но и хиляди негови почитатели по целия свят, включително и в България.
Това неочаквано събитие нарушава стриктно планирания ход на 22-те летни олимпийски игри, открити няколко дни по-рано в Москва. Преди да настъпи утрото на 25 юли 1980г. столицата на СССР е необикновено тиха и почти безлюдна. Но скръбната вест мигновено променя всичко. Независимо от информационното затъмнение, наложено от официалните власти, стотици хиляди развълнувани хора прииждат в Москва, за да се простят с любимия си бард. Въпреки официалните спънки, Владимир Висоцки е изпратен като национален герой. Невиждано множество от скърбящи мъже и жени участва в неофициалната прощална церемония, която заснемат само чуждестранни телевизионни компании.
Миналото лято по главните руски тв-канали бяха показани няколко документални филма, в които са включени и кадри от погребението на Висоцки, заснети от френски и германски оператори.
За последен път Висоцки се снима за филм на ленинградския режисьор Вячеслав Виноградов, който го кани в Ленинград в средата на април 1980г. Имал намерение да запише неговото изпълнение на песента „Охота на волков” (Лов на вълци) на сцената на драматичния театър „Максим Горки”, след което да го включи в своя филм „Я помню чудное мгновение...”
Никой тогава не е мислел, че този запис ще се окаже последният в живота на артиста. Снимали на 16 април. Висоцки трябвало да изпълни само една песен, но той не можел да изпее точно тази песен просто така, от раз, по поръчка. И се получил чудесен мини-концерт от най-прочутите му песни.
Цензорите обаче не разрешават на режисьора Виноградов да използва във филма си записа на „Лов на вълци”. Дори наредили той да бъде унищожен, както и останалите изпълнения на Висоцки в този паметен ден.
Кадрите от последния запис с участието на Владимир Висоцки за пръв път се появяват в ефир през 1983г. в един друг филм, озаглавен „Я возвращаю Ваш портрет”.
А самият Вячеслав Виноградов монтира тайно малък 16-минутен филм, озаглавен „Высоцкий: песни-монологи”.
В телевизионния кинофонд на Петербург този филм се завръща едва през годините на Перестройката. И когато става възможно, е показан по случай една от годишнините на Владимир Висоцки. Нека видим още веднъж чудесното изпълнение на песента „Охота на волков”, записано в Ленинград на 16 април 1980 – само три месеца преди смъртта на Висоцки. И да го запомним именно такъв!Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)