Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВЛАДИ ВЪРГАЛА: В МОМЕНТА СТАВА ДУМА ЗА УБИЙСТВО НА БЪЛГАРСКОТО КИНО


03.07.2012  Текст:  Kastel

Людмил Тодоров

   

Продължават нелицеприятните спорове за състоянието на българското кино, провокирани от резултатите на последната сесия на Националната художествена комисия за игрално кино.
Колко художествен е един филм, кой има право да определя неговите достойнства и къде отиват парите от реализираната печалба?
Това са част парливите въпроси, които бяха засегнати в предаването на Люба Кулезич „Насреща“ по TV7, излъчено на 1 юли т.г.
В него се сблъскаха гледните точки на създателя на филма „Операция „Шменти капели“ Владислав Карамфилов (по известен като Влади Въргала) и Стефан Минчев, лицензиран дистрибутор на филми и собственик на верига киносалони у нас. Не много отдавна неговото име бе визирано от известния наш режисьор Людмил Тодоров, който изрази възмущението си от собствениците на киносалони и техните сателитни разпространителски фирми в България, прибиращи абсурдно висок процент от приходите на българските филми, използвайки монополното си положение на пазара.
В предаването участва и актьорът Георги Стайков, който също изрази собственото си становище по горещата тема. "Очевидно имаме проблем с раздаването на субсидии в българското кино", - заяви той. Според него, след като критериите не функционират, трябва да се сменят, а Министерството на културата да си поеме функциите.
Влади Въргала е убеден, че филмът „Операция „Шменти капели“, който той финансира със собствени средства, е препънат от киноразпространителите. Нищо че до момента е посетен от 230 хил. зрители.
Стефан Минчев не се съгласи с твърдението, че филмът му е бил дискриминиран. Той обясни, че българските кина са задължени да показват 15% европейско кино, като 5% от тях са за българско кино. По думите му, до преди няколко години българското кино не е можело да изпълни квотата, защото целта не е била да се направи филм, който да се разпространи, а просто да се вземе субсидията. Според него киното ни сега вече е на прав път, а през миналата година зрителите на български филми са 14% от общия брой на хората, посетили киносалоните.
„Като крупен данъкоплатец смятам, че не е редно за българско кино да се дават по 10 млн. годишно, а то да връща няколко стотин хиляди“, - категоричен бе Стефан Минчев. „През последната година българският бокс офис, благодарение на няколко комерсиални заглавия, нарасна до 4 млн., което пак е твърде малко“, - добави той.
Не трябва да се раздават по 1 млн. субсидии на филм, а по 200 хил. и да има изискване останалите пари да се набавят от създателите им, но трябва да се регламентират излъчването на филма и приходите, защото в момента става дума за убийство на българското кино, категоричен беше Влади Въргала. „Не искам българските кинаджии да забогатяват по време на правенето на филм, а искам да забогатяват, след като филмът е готов“, уточни той.

Източник: tv7.bgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации