Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВИМ ВЕНДЕРС ПОЛУЧИ "ЗЛАТНА МЕЧКА" НА БЕРЛИНАЛЕ ЗА ПРИНОСА СИ В КИНОИЗКУСТВОТО


13.02.2015  Текст:  Kastel

19 София Филм Фест

   

Вим Вендерс бе удостоен с почетна "Златна мечка" на 65-ия кинофестивал в Берлин за изключителния му принос в киноизкуството. Според организаторите на престижния международен форум, влиятелният германски кинорежисьор е един от най-великите новатори в историята на киното. На "Берлинале" тази година бе показан извън конкурса неговия най-нов игрален филм "Всичко ще се оправи" с Джеймс Франко и Шарлот Генсбур в главните роли. 
Самият Вендерс е особено горд с наградата от Берлинале, защото въпреки многобройните си отличия, той никога досега не е печелил най-голямата награда от фестивала в германската столица. А и по собствените му думи, мечката е любимото му животно, поради което е щастлив двойно.
Вим Вендерс, който на 14 август ще навърши 70 години, отдавна се е превърнал в пример за подражание за много кинотворци от целия свят. Така например, бразилският режисьор Валтер Салес, пристигнал специално за награждаването на Вендерс в Берлин, заявява пред местните медии, че филмите на германския майстор винаги са го вдъхновявали. "Той ни даде морален и естетически компас, за да разберем къде се намираме, кои сме и накъде всъщност трябва да вървим. Така че, ние сме просто задължени да бъдем тук, за да му благодарим за това. Според мен, едва ли би могло да има по-достоен носител на тази награда”, - споделя Салес пред кореспондента на Euronews Волфганг Шпиндлер.
Режисьор, сценарист, писател, фотограф… Вим Вендерс е направил изключително много за развитието на сведвоенното кино, поради което напълно заслужено е смятан за една от водещите фигури на Нового германско кино. 
Най-новият шедьовър на този магьосник на визуалното изкуство ще има специална гала премиера на 19-ия София Филм Фест, който ще се проведе от 5 до 15 март.  "Солта на земята" е завладяващ документален филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо, създаден в партньорство с Жулиано Рибейро Салгадо (син на Себастиао Салгадо) и удостоен със Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014, с Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и с номинация за „Оскар” за най-добър документален филм. „Това е един много трогателен и красив документален разказ за живота, любовта, загубата, отчаянието, изкуплението, който показва как с най-чиста вяра и упорство може да се създаде гора“, пише международната филмова критика за филма.
Източник: euronews.coмsiff.bgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)