Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВЕЛИКОЛЕПНО НАЧАЛО НА ОСМИЯ ФЕСТИВАЛ НА НЕЗАВИСИМОТО КИНО


28.10.2017  Текст:  Красимир Кастелов

Париж щата Тексас

   

Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал (So Independent) стартира по великолепен начин с прожекция (в Люмиер Лидл) на вълнуващата екзистенциална драмаЛЪКИ– режисьорски дебют в игралното кино на Джон Каръл Линч – американски актьор с над 100 участия във филми и сериали („Злокобен остров”, „Гран Торино”, „Фарго”, „Зодиак”, „Оглупели от любов”, „Джаки” и др.).  

Главната роля в "Лъки" изпълнява ХАРИ ДИЙН СТАНТЪН, отишъл си от този свят преди месец и половина на 91-годишна възраст – две седмици преди излизането на „Лъки” в киномрежата на САЩ. Това е едва третата главна роля (след „Париж, щат Тексас” на Вим Вендерс и „Repo Man” на Алекс Кокс) на този уникален американски актьор, прославил се с многобройните си поддържащи изпълнения във филми на прочути майстори на киното, като Сам Пекинпа („Пат Гарет и Били Хлапето”), Джон Милиус („Дилинджър), Ридли Скот („Пришълецът), Марк Ридъл („Розата”), Бертран Таверние („Смърт на живо”), Джон Карпентър („Бягство от Ню Йорк), Робърт Олтман (Fool for Love), Пат О’ Конър („Един англичанин в Ню Йорк”), Мартин Скорсезе („Последното изкушение на Христос”), Дейвид Линч („Диво сърце”, „Туин Пийкс”, „Историята на Стрейт”), Франк Дарабонт („Зеленият път”), Ник Касаветис („Тя е толкова прекрасна”), Мартин Макдона („Седемте психопата”) и др.

Но за последната си поява на екрана на Стантън почти не му се налага да играе, защото пресъздаденият от него образ се припокрива напълно с неговия собствен. Подобно на Лъки, той е служил като готвач в американския флот и дори е бил на борда на един от корабите, доставили танкове за десанта на малкия остров Окинава, където се е разиграла една от най-кръвопролитните битки през Втората световна война. И също като своя екранен герой, се е реализирал частично като музикант, прочувайки се с изпълненията си на кънтри песни в стила на мексиканските мариачи, докато обикалял из Америка със своята група "The Harry Dean Stanton Band". 

Според мен, от "Лъки" получаваме дори още по-точна представа за Хари Дийн Стантън в сравнение с чудесния документален филм за него, който гледахме на 18-ия София Филм Фест през 2014 г.  Защото на неговите създатели се е удало да уловят по-добре загадъчната му и невероятно крехка същност, която го отличава от  всички американски актьори. 

Причината за силно въздействащата достоверност на  ключовите сцени със Стантън в „Лъки” се крие в това, че той не играе в тях, а изживява в цялата им дълбочина същите чувства като своя герой. И по този начин съумява да ни дари с толкова рядкото усещане за екранна истина, за което копнеем всички, които все още обичаме киното.

Подобни безценни мигове на чиста киномагия изпълваха от началото до края и най-яркия филм с негово участие – „Париж, щат Тексас” (1984, реж. Вим Вендерс). Неслучайно впоследствие Хари Дийн Стантън изразява многократно пред медиите благодарността си за получената главна роля в този шедьовър, уверявайки своите почитатели, че дори и да не е имал възможност да се снима след това в друг филм, пак щял да умре щастлив. Но пък би трябвало да е и безкрайно благодарен на съдбата, че го е опазила жив и здрав още 33 години, за да може да ни завещае и този безподобен „Лъки”, който можем да гледаме сега в рамките на So Independent (предстоят още 4 прожекции!).  

Преди четири години фестивалът на независимото кино стартира по сходен начин с премиерна прожекция на великолепния "Небраска", който също ни разтърси с блестящото изпълнение на много възрастен актьор - 77-годишният Брус Дърн.
В публикацията си тогава цитирах следното изказване на режисьора на филма Александър Пейн в интервю за „Indie Wire“: „Възрастта затрива личността ни, кара ни да губим достойнството си. Филмът показва колко е важно да не изпускаме тези неща от контрол“.

Случаят с Хари Дийн Стантън, снимал се в "Лъки" на 91 години, доказва по убедителен начин, че човек е в състояние не само да съхрани личностното си достойнство на подобна възраст, но е способен и на много повече - да даде максимума от себе си, превръщайки последната си екранна изява в истинско звездно изпълнение.     

За съжаление, Хари Дийн Стантън никога не е бил номиниран за „Оскар” или дори за някоя друга значима награда. Но ето че сега тази несправедливост може да бъде поправена. Защото е много вероятно да бъде отличен (макар и посмъртно) с приза за най-добър актьор на предстоящото връчване в края на ноември в Ню Йорк на годишните награди "Готам" за независимо кино (Gotham Independent Film Awards). А е напълно възможно филмът „Лъки” да се нареди и сред номинираните за наградите „Независим дух” (Film Independent Spirit Awards) не само за актьорското изпълнение на Стантън, но също за чудесния сценарий на Логан Спаркс (Logan Sparks) и Драго Самония (Drago Sumonja), както и за впечатляващия режисьорски дебют на Джон Каръл Линч. А както знаем, напоследък номинираните за тези отличия все по-често триумфират и на церемонията по връчване на оскарите. 

Повече информация за филмите от 8-ото издание на So Independent може да научите
от официалния сайт на фестивала.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)