Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО


24.08.2013  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

През есента столицата ще бъде домакин на първото издание на международен фестивал за документално кино SOFIA BITING DOCS, съобщиха организаторите от сдружение "Позор".
От 10 до 17 октомври ще бъдат представени премиерно 18 филма, наградени на престижни международни кинофоруми. Те поставят неудобни въпроси, свързани с човешките права, опазването на околната среда и усилията за оптимизиране на екологичното равновесие, мястото на бежанците сред българското население, правото на избор при алтернативни начини на живот. След прожекциите ще се състоят дискусии, в които ще се разискват поставените проблеми.
Официалното откриване на Sofia Biting Docs ще бъде с премиерата на българския филм „Ром Кихот“ на Нина Пехливанова и Петя Накова, който е колоритен поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала.
Сред акцентите ще бъдат още „Кралицата на Версай“ (The Queen of Versailles), отличен с наградата за документална режисура на миналогодишния фестивал за независимо кино „Сънданс“, „Невидимите“ (Les invisibles), награден със „Сезар“ за най-добър документален филм, звездният „Дайте ни парите“ (Give Us the Money) с Боно, Боб Гелдоф и Бил Гейтс, както и „Детропия“ (Detropia), номиниран за наградата на журито на кинофестивала „Сънданс“ през 2012 г.
Sofia Biting Docs се организира от Позор, със съдействието на Чешкия център в София и фестивала „Един свят” в Прага, в партньорство с посолството на САЩ у нас, френския културен инситут, Гьоте институт и институт Сервантес.
Източник: сайтът на сдружение Позор
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)