Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В СОФИЯ СЕ ОТКРИВА ПЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ "ФИЛМИНИ"


16.10.2013  Текст:  Kastel

балканско кино

   

Тази вечер от 19 часа в Дома на киното в София започва Петият международен фестивал за късометражно кино „ФИЛМИНИ”, завърнал се след двегодишно прекъсване.
След официалното откриване ще бъде показана първата част на конкурсната програма, включваща три игрални филма: „МАЙСТОРЪТ НА КОВЧЕЗИ” (Азербайджан, Германия), „АНА” (Румъния), „МИСТЕРИЯ” (Испания) и два анимационни – „КРЪВТА“ (България) и „Оригами“ (Франция).
В рамките на втората част на конкурсната програма (която ще можем да гледаме на 17-ти от 19 часа и на 18-ти от 17 часа) ще видим премиерно на наш екран българския късометражен филм „ЧЕСТ“ на режисьора Павел Веснаков, чиято световна премиера бе през това лято на международния фестивал в Локарно и още отличения със „Златна палма“ в Кан миналата година турски филм „В ТИШИНА“, както и испанско-бразилския „ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ“, босненският „ОРФЕЙ“ и още едно българско заглавие „ОТИВАМ В ИТАЛИЯ“.
Третата част на конкурсната програма е съставена от пет късометражни игрални филма – турският „ПО-КЪСНО“, гръцкият „ЗЛАТНИЯТ ЗАЛИВ“, българските „ЛИНДА“ и „ЮЛСКО УТРО“ и датският „МАЛКИЯТ НОЩЕН ЛОВЕЦ“, както и от две анимации – „ПОСЛЕДНА ЕСЕН“ (България) и „АЛЕРИК“ (Македония, Германия).
Родните заглавия ще се състезават за наградата на Филмини за най-добър български филм. Отличието е на стойност 5000 лева под формата на снимачна техника от Magic Shop и 2400 лева под формата на постпродукционни услуги - цветни корекции от Cinemotion цели да насърчи наградения екип за създаването на следващ късометражен филм.
Общо 7 са филмите в Балканския конкурс на фестивала, които си оспорват наградата, изразяваща се във филмов негатив, телекино и лабораторни услуги на стойност 700€.
Международното жури, в което влизат трима режисьори (Пол Негоеску, Яни Бояджи и Драгомир Шолев), фестивалният директор Радка Вейсерова и кинокритикът Деян Статулов, ще определи победителите в отделните конкурсни секции. В отделна информационна програма, озаглавена „Журито представя“, която е програмирана в Дома на киното на 18 октомври от 21 часа, ще видим по две късометражки на Драгомир Шолев („ПОСРЕДНИКЪТ“ и „ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА“) и Пол Негоеску („ХОРИЗОНТ“ и „ДЕРБИ“), както и една на Яни Бояджи („КРАЯТ НА СВЕТА“).
Сред останалите акценти в дните до 21 октомври са „Фокус Бразилия“, който ще ни покаже селекция от най-добрите късометражни бразилски филми с поздрав от Сао Пауло, Програма LABÓ за експериментални и видео-арт филми и подборката „Избрано от Световен екран“, съставена от най-ярките късометражни заглавия от последната година, обиколили престижните фестивали в чужбина и у нас.
Новото на фестивала тази година е програмата „Нова българска анимация“, която ще представи български анимации от последните години в една единствена прожекция в Дома на киното в неделя (20 октомври) от 15 ч. 
Пълната фестивална програма може да видите тук.
Филмите от конкурсните секции ще се състезават за атрактивни награди в категориите: Голямата награда на Филмини на стойност 1000 евро, Награда на KCB за най-добър балкански филм, Наградата на публиката. Тази година акцент е Наградата за най-добър български филм, която е изцяло насочена към създаването на нов кратък филм от наградения режисьор и неговия екип. Компаниите Magic Shop и Синемоушън предоставят съответно снимачна техника на стойност 5000 лв. и постпродукционни услуги (цветни корекции) на стойност 2400 лв. за създаването на новата късометражна продукция.
Утре, 17 октомври, стартира и работилницата за сценарно писане с Леонардо Сталияно, в която петима предварително избрани с конкурс сценаристи ще развиват своите текстове драматургично, за да ги доближат до реализация.
Източник: сайтът на Петия международен фестивал за късометражно кино "Филмини"

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)