Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В СОФИЯ СЕ ОТКРИВА IV ФЕСТИВАЛ НА КИНОТО НА СКАНДИНАВИЯ И ПРИБАЛТИКА


18.09.2012  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Четвъртото издание на фестивала „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“, представящ киното на Скандинавия и Прибалтика, се открива на 20 септември от 19.00 ч. в столичния Дом на киното с прожекция на норвежкия филм „Да захапеш кокала”. (За филмите от предишното издание може да си припомните тук.) 

Норвежкото кино напоследък се откроява с все по-значими постижения в международен план. На 16-ия София Филм Фест през март бяха представени два от най-нашумелите филми, излезли в тази страна през по-миналата година: „Хепи, Хепи“ (Happy Hаppy) и „Осло, 31 август” (Oslo, 31. August). Първият е носител на Голямата награда на журито в конкурса „Световно кино“ на миналогодишния фестивал на независимото кино „Сънданс“ в САЩ, а вторият участва в програмата „Особен поглед“ на 64-ия кинофестивал в Кан.

Филмът „ДА ЗАХАПЕШ КОКАЛА” (Upperdog), с който започва четвъртото издание на фестивала „Северно сияние“, е спечелил 5 награди „Аманда” на Норвежката филмова академия, включително за най-добър филм. той разказва историята на брат и сестра, разделени като деца, които години по-късно попадат на обща позната, която иска да ги събере.

Второто норвежко предложение е „МОМЧЕТО, КОЕТО ЗАОБИЧА ИНГВЕ” (Mannen som elsket Yngve ) – отличен с 4 награди на Норвежката филмова академия. Този филм ще ни пренесе в края на 1989 г. – малко след падането на Берлинската стена. В тези бурни времена тийнейджърът Ярле открива, че най-готиното гадже, най-яките приятели и най-откачената банда съвсем не са най-важните неща на света.

ЛИМБО” (Limbo) е копродукция на Норвегия, Дания и Швеция. Неговото действие се развива под слънчевите лъчи на Тринидад и Тобаго, където норвежко семейство се опитва да се приобщи към местните традиции.

Новият филм „АЗИЗ НАХУТА“ (Farsan) на шведския режисьор Йозеф Фарес, известен със зрителските си хитове „Бързо, бързо” и „Ченгета”, също е част от програмата на „Северно сияние”. Той представя живота на симпатичен арабски емигрант, на когото му предстои да стане дядо. Както и в предишните си комедии, Йозеф Фарес умело балансира между абсурдисткия хумор и горчиво-сладките истини на ежедневието.

Датската драма „ЩЕ СЕ СПРАВИМ” (Drømmen) е отличена с „Кристална мечка” за най-добър младежки филм на кинофестивала в Берлин. Тя представя живота на малкия бунтар Фриц, който е готов на всичко, за да се справи с несправедливостите, на които е подложен в училище. Продукцията е получила и 6 статуетки на Датската филмова академия, включително за най-добър филм.

Вторият датски филм в програмата „СЕМЕЙСТВО” (En familie) е вълнуващ съвременен разказ за сложните семейни взаимоотношения и трудността на индивидуалния избор. Той е участвал в основния конкурс за „Златна мечка“ на Берлинале през 2010 г. и получава наградата на международната критика (ФИПРЕССИ).

Литовският „АНАРХИЯ В ЖИРМУНАЙ” (Anarchija Zirmunuose) представя сблъсъка на наивната Виле, отраснала в провинциално градче с пънкарката Сандра, която твърдо е решена да просвети приятелката си в анархистичните си принципи. Филмът е отличен със „Сребърен Свети Георгий” на фестивала в Москва.

В програмата на „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“ са включени и 4 документални филма. Това са финландските „МЯСТО ЗА ПУШЕНЕ“ (Tupakkahuone) и „ДНЕВНАТА НА ЕДНА НАЦИЯ” (Kansakunnan olohuone), датският „ХУБАВ ЖИВОТ” (The Good Life) и естонският „КВАРТАЛ „НОВ СВЯТ” (Uus Maailm).

  • В „Място за пушене” ексцентричният финландски режисьор Юка Каркаинен представя един поглед отблизо към Финландия и финландците от началото на 21-ви век през няколко обществени места за пушене. Филмът е колаж от късове реалност на различни хора, а камерата се промъква в местата за пушене на болница, фабрика, влак, компания за обществен транспорт и дом за пенсионирани ветерани, за да хване мислите на героите в паузата за по цигара, когато те се изправят лице в лице със себе си и с околните.
  • „Дневната на една нация” представлява пъстър калейдоскоп на финландското общество – проследява шест човешки истории, ситуирани в шест различни дневни на финландски домове, представителни за обитателите им.
  • „Хубав живот” пък разказва за майка и дъщеря – датчанки, които живеят в малък апартамент в богаташкия португалски град Кашкаиш, като възрастната жена се грижи за двете със скромната си пенсия, докато прехвърлилата 50-те дъщеря, която никога не е работила, е убедена, че заслужава повече от живота.
  • Естонският „Квартал „Нов свят” е филм за гражданска инициатива, създадена в Талин от хора с общи цели и сходни добри намерения, но също и за напрежението между активистите, което ескалира с годините. Какво се случва, когато някой разбира, че светът около него вече не е същият, а от огледалото го гледа уморен хипар, самотен в борбата си?

В програмата „Късометражна симфония” са включени седем късометражни филма на двама заклети ексцентрици и неразделни приятели, които през 2010-та взривиха световните фестивали с изобретателната комедия „Симфония на шума”. Освен номинирания за „Златна палма” за късометражен филм „Музика за един апартамент и шестима барабанисти”, селекцията включва абсурдните комедии „Пътят на камбала”, „Човекът от никъде”, „Швеция”, „Ти беше там с приятеля си Франк”, „Хотел Риен” и „Жена с грамофон”, в които режисьорите иронизират гротескната бюрокрация и зависимостта ни от техниката в съвременния свят.

Кинофестивалът „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“ продължава 10 дни – до 30-ти септември – с прожекции в Дома на киното, Евро синема и Червената къща. Стандартната цена на билетите е 6 лева, а пропуските за учащи и пенсионери са по 4 лв. Това издание на фестивала се организира от сдружение „POZOR“ със съдействието на посолствата на Кралство Норвегия, Кралство Дания, Република Финландия, Република Литва и консулството на Кралство Швеция.

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)