Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В САНКТ ПЕТЕРБУРГ СЕ ПРОВЕЖДА II МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФОРУМ


12.07.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

Още преди да е отшумяло ехото от 33-ия Московски кинофестивал,  в Санкт Петербург стартира друг голям международен кинофорум, който бе учреден миналата година. Негов президент е прочутият режисьор Алексей Герман-старши, а главен селекционер – не по-малко известният кинокритик Андрей Плахов.

Сред чуждестранните гости, преминали по червения килим за церемонията по тържественото откриване, бяха световно известни звезди, като Настася Кински, Антонио Бандерас, Стефания Сандрели, Карол Буке и Орнела Мути, която е член на журито на конкурса „Нови територии“.
Впрочем този фестивал включва две конкурсни програми — „Best of the Best“ и „Нови територии“. За първата са селектирани филми, които вече са печелили награди на други големи международни форуми, като „Същинско убийство“ на режисьора Йежи Сколимовски (Венеция), „Хавър“ на Аки Каурисмаки (Кан), „Надер и Симин: Развод“ (Nader And Simin, A Separation) на Ашгар Фархади (Берлин) и др. Включен е и филмът на Бакур Бакурадзе „Ловецът“, отличен с награда за режисура на последния фестивал на руското кино в Сочи „Кинотавър“.
Списък на всичките заглавия може да видите в официалния сайт.
А наградите за най-добрите от тези вече достатъчно известни филми, ще бъдат определени въз основа на мненията на т.нар. VIP-зрители, ползващи се с известност и уважение в Русия.
Филмите от конкурса „Нови територии“ обаче ще бъдат оценявани от специално сформирано жури от професионалисти в сферата на киното, председателствано от Улрих Грегор, който е основател на подобна програма в рамките на Берлинале. Членове на журито са актрисите Орнела Мути и Динара Друкарова, актьорът Грегуар Колен, режисьорите Йос Стелинг и Фридрик Тор Фридриксон, художник-декораторът Роджър Кристиан и продуцентът Наталия Мокрицкая. Заглавието „Нови територии“ трябва да се разбира в широк смисъл — като стремеж за представяне на филми от най-отдалечени и слабо познати в Европа кинематографии, но и като запознаване с нови, експериментални форми на киноразказ, нови теми и стилове и дори нови технологии. Съставителите на тази програма - кинокритиците Анжелика Артюх и Михаил Трофименков – са заложили на неизвестни дори и за най-ревностните киномани обещаващи творби на дебютанти от Китай, Иран, САЩ, Шри Ланка и други страни.
За разлика от миналогодишния Санкт-Петербургски кинофорум, който бе посветен на 65-годишнината на победата във войната срещу хитлерофашизма, сегашният фестивал няма специална насоченост, макар че включва немалко тематични програми и дискусии. Не случайно е наречен „кинофорум“, а не фестивал.
Така например програмата „Киното върху буре с барут“ е съставена от филми, посветени на тероризма, които са специално подбрани с оглед 10-годишнината от атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Други подборки от филми пък са посветени на тези, свързани с „Архитектурата и киното“, „Аутизмът: докосване до другия“ и пр. Под ръководството на режисьора Александър Сокуров се провежда програмата „Метрополис“, която е ориентирана към формирането и издигането на кинокултурата на младите хора. В нейните рамки ще бъдат представени филми на начинаещи кинематографисти.
Кинофорумът в Санкт Петербург представя и няколко гала-премиери и специални програми, като „Петербургска еуфория“, „Неизвестното кино на нулевите години“, „Вятър от Изток“, „Италианска мозайка“.
За пръв път в Русия бе показана пълната шестчасова версия на нашумелия филм на Оливие Асаяс „Карлос“.
Стартираха ретроспективните програми, посветени на творчеството на Марлен Хуциев, Дени Коте, Александър Рехвиашвили и Наоми Кавасе, които са сред специалните гости на кинофорума.
Знаменитата италианска актриса Стефания Сандрели представи филма „Кристин, Кристина“, който е нейният режисьорски дебют в игралното кино.
Кинофестивалът, който бе тържествено открит с прожекция на филма на Педро Алмодовар „Кожата, в която живея“, продължава до неделя (15) юли, когато ще бъде закрит с прожекция на филма на Карлос Саура "Фламенко, Фламенко".
Източник: официалният сайт на II Международен Санкт-Петербургски кинофорум.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)