Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В РУСИЯ ЗАПОЧНА ПЕТИЯТ ФЕСТИВАЛ "ОГЛЕДАЛО", ПОСВЕТЕН НА АНДРЕЙ ТАРКОВСКИ


24.05.2011  

НОВИНИ

   


64-ият кинофестивал в Кан вече е история, но в Русия започна един друг, не по-маловажен филмов форум, посветен на съвременното авторско кино. Става въпрос за Петото издание на международния кинофестивал „Огледало“ (Зеркало), посветен на Андрей Тарковски.

Този фестивал се провежда от 2007 година насам в град Иваново – административен център на областа, в която близо до град Юревец на Волга се намира село Завражие, където на 4 април 1932 г. е роден гениалният руски режисьор. Сред вдъхновителите и организаторите на уникалния кинофорум е сестрата на Тарковски - Марина. От миналата година президент на кинофестивала е известният руски режисьор Павел Лунгин.
                                  Фестивалът  е съставен от няколко програми:

 • международен конкурс за игрални филми;
 • програма „Ново руско кино“;
 • панорама на любимите филми на Андрей Тарковски (8 заглавия);
 • съвременно документално кино;
 • програма от анимационни филми;
 • студентски филми;
 • програма от видеоарт.

На церемонията по откриването тази година бе връчен специален приз „За изключителен принос в световното кино“ на Андрей Кончаловски, който е съсценарист на филма на Тарковски „Андрей Рубльов“, от чието създаване се навършват 45 години.


Международното жури, ръководено тази година от известния британски актьор и режисьор Ралф (Рейф) Файнс ще определи носителите на следните награди:

 • Гран при (статуетка и $10 000) на най-добрия филм в конкурса за игрално кино;
 • Награда за най-добра мъжка роля (статуетка и $2 500);
 • Награда за най-добра женска роля (статуетка и $2 500);
 • Специална награда (статуетка и $5000) на президента на фестивала „Приз на недаждата“ на най-обещаващия дебютант;
 • награда на критиката;
 • награда на публиката.

  Фестивалната програма бе открита с прожекция на американския документален филм „Catfish“, направил фурор на миналогодишния кинофестивал „Сънданс“ в САЩ. Макар и заснет с минимален бюджет, той е донесъл от разпространението си само по американските екрани вече над $4 млн. Подобно на нашумелия филм на Дейвид Финчър „Социалната мрежа“, той също е посветен на "Фейсбук", но акцентира върху темата за запознанствата в Интернет и рисковете, които те крият. Някои го сравняват с нашумели нискобюджетни американски блокбастъри от типа на „Проклятието Блеър“ и „Паранормална активност“, но определено ужасът в него произтича от това, че е пряко отражение на реални събития.
  Филмите в главната конкурсна програма на фестивала "Зеркало" са подбирани, в зависимост от това – доколко продължават делото на Тарковски, тоест главното условие на което трябва да отговарят е да бъдат смели, честни и експериментални. С една дума това са филми, които закърмените от Холивуд съвременни зрители въобще не познават и трудно биха харесали.
  За Голямата награда се състезават 10 филма, заснети в Германия, Унгария, Китай, Холандия, Чили, Южна Корея, САЩ и други страни. Сред тях се открояват „Торинският кон“ (реж. Бела Тар), „Дневниците на Мусан“ (Пак Чжун Бум), „Посмъртно“ (реж. Пабло Лараин), „Канава“ (Jiabiangou, реж. Ван Бин), „Обратно движение“ (реж. Андрей Стемпковски) и др.
  Фестивалът ще бъде закрит на 29 май. Повече информация може да научите тук  от пресконференцията за фестивала, проведена през април.

  Източник: официалният сайт на V международен кинофестивал "Огледало"Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)