Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В МОСКВА РАЗДАДОХА ЗА 26-ти ПЪТ ФИЛМОВИТЕ НАГРАДИ "НИКА"


04.04.2013  Текст:  Kastel

Никита Михалков

   

След като през януари бе напълно пренебрегнат при раздаването на наградите „Златен орел“, филмът „Фауст“ триумфира на състоялата се в неделя (3 април) в Москва тържествена церемония по връчване на наградите „Ника“. Както е известно, това отличие е учредено още през 1987 г. Първият носител на „Ника“ за най-добър филм е бил „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе.
Но от 2002 година досега организаторите на наградата „Ника“ са в конфликт с членовете на другата киноакадемия, оглавявана от Никита Михалков, които също претендират за общонационален статут на своята награда „Златен орел“.
Впрочем, статутът на „Ника“ позволява награждаването дори на филми, които още не са излезли по руските екрани, докато този на „Златен орел“ не го допуска. Това именно е била най-вероятно причината за недопускането на „Фауст“ сред претендентите за „Златен орел“.
Но по-интересното е, че в неделя вечерта за нов президент на руската киноакадемия, определяща носителите на наградите „Ника“, бе избран Андрей Кончаловски, който е брат на Никита Михалков.
Съперници на „Фауст“ за наградата „Ника“ за най-добър руски филм на 2012 година бяха: „Орда“ (реж. Андрей Прошкин), „Белият тигър“ (реж. Карен Шахназаров), „Диригентът“ (реж. Павел Лунгин), и „Кококо“ (реж. Авдотя Смирнова). Както е известно, през януари с наградата „Златен орел“ за най-добър руски филм бе отличен „Белият тигър“ на режисьора Карен Шахназаров.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)