Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В КОНКУРСА НА ИСТАНБУЛСКИЯ ФЕСТИВАЛ УЧАСТВАТ 4 ФИЛМА ОТ 16-ия СФФ


03.04.2012  Текст:  Kastel

31 Истанбулски кинофестивал

   

В Истанбул започна 31-ят международен кинофестивал (Istanbul International Film Festival), който ще продължи до 15 април. В неговите рамки ще бъдат представени над 200 филма. Той е организиран от Истанбулския фонд за култура и изкуство и се провежда в международния изложбен конгресен център, носещ името на Лютфи Кърдар.
По време на церемонията по откриването на фестивала бяха връчени почетни награди на известни творци за цялостния им принос в киноизкуството. Това са първата жена-кинокритик в Турция Севин Окиай, известните режисьори Али Озгентюрк и Халит Акчатепе и комедийната актриса Айшен Груда.
С почетна награда бе удостоен и известният английски режисьор Терънс Дейвис. Именно с прожекция на най-новия му филм „Дълбокото синьо море“ (The Deep Blue Sea) бе открита фестивалната програма.
Тази година тя ще е особено богата и разнообразна. Съставена е от интересни и необикновени заглавия, създадени през последната година не само от признати класици на световното кино, но и от редица дебютанти от различни страни. Освен това има специални секции и отделна програма за документално кино, които се очаква да привлекат вниманието на публиката.
Тази година голямата фестивална награда „Златно лале“ си оспорват 11 филма, а в конкурса за турско кино се съревновават 12 заглавия.

Международно жури, председателствано от гостувалия по време на 16-ия София Филм Фест у нас режисьор Нури Билге Джейлан, ще определи победителите в 9 категории: най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса и пр.
Специален акцент тази година фестивалът поставя върху арабските революции. В рамките на тази секция ще бъдат представени филми, посветени не само на миналогодишните революции в Близкия Изток, но и на неотдавнашните събития в Украйна, в Йемен и Мароко.

В международната конкурсна програма за игрално кино, съставена от 11 заглавия, са включени 4 филма, участвали в различни секции на завършилия наскоро 16-ти София Филм Фест. Това са норвежкият „ОСЛО, 31 АВГУСТ“, чилийско-аржентинският „БОНЗАЙ“, „БРУЛЕНИ ХЪЛМОВЕ“ на Андреа Арнолд, показан в програмата „Киното днес - големите майстори“, а също и „СНЕГОВЕТЕ НА КИЛИМАНДЖАРО“. 
Останалите претенденти за голямата награда на 31-ия международен кинофестивал са филмите:  „РАЗРЕЗ“ (Cut) – реж. Амир Надери, копродукция на Япония, Франция, САЩ, Южна Корея и Турция; "АЛБЕРТ НОБС" - реж. Родриго Гарсия (Ирландия); "КРАЛСКА АФЕРА" - реж. Николай Арсел (Дания-Чехия-Швеция-Германия); "СМЪРТТА НА СУПЕРГЕРОЯ" - реж. Йен Фитцгибън (Германия-Ирландия);  "САМОТНАТА ПЛАНЕТА" - реж. Джулия Локтев (САЩ-Германия); "ЗАБАВЯНЕТО" - реж. Родриго Пла (Урегвай-Мексико-Франция); "НЕВИДИМИТЕ" - реж. Кристиан Швохов (Германия-Франция).
Източник: официалният сайт на 31-ия Истанбулски международен кинофестивал

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)