Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В КИТАЙ ЗАБРАНЯВАТ ПОКАЗВАНЕТО НА ПУШАЧИ НА ЕКРАНА


16.02.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Държавното управление на радиото, киното и телевизията в Китай постанови, че задължава създателите на китайски филми да ограничат до минимум показването на пушачи на екрана, съобщи Associated Press.
На китайските актьори ще се позволява да пушат в кадър само в много редки случаи, когато това го изисква самото развитие на сюжета. Забраната обаче е без никакви изключения за филмовите персонажи, ненавършили 18 години. Освен това киногероите няма да имат право да пушат на обществени места.
Това решение на управляващите в Китай е свързано с разгръщането на повсеместна борба срещу тютюнопушенето в страната, където според статистиката пуши около 30 на сто от населението.
Пак според статистическите данни ежежодно в Китай умират около 1 милион души в резултат на заболявания, причинени от вредния навик.
Ограничението, наложено върху китайските филми, не касае вносните. Но в Китай в момента излизат ограничен брой чуждестранни заглавия, които обаче (особено холивудските) са сред най-често посещаваните.
Напоследък там расте броят на киносалоните. Според данни на Variety, само през 2010 г. те са се увеличили с 313 (близо 1500 допълнителни екрани). По тази причина властите в Китай вероятно ще се съгласят на отстъпки, допускащи по-високи квоти за внос на чуждестранни заглавия.
Възможно е тази забрана действително да е продиктувана от добри намерения, но лично на мен ще ми липсва възможността и занапред да гледам на екрана великолепните изпълнения на любимия ми хонконгски актьор Тони Леун Чиувай (Tony Leung Chiu Wai) с неизменната му цигара в ръка. Вижте тук някои от тези незабравими моменти.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации