Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В ГЕРМАНСКАТА СТОЛИЦА ЗАПОЧНА 66-ият БЕРЛИНСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


12.02.2016  Текст:  Kastel

Джордж Клуни

   

С прожекция на новия филм на братя Коен "Аве, цезаре!" (Hail, Caesar!) започна 66-ият Берлински кинофестивал, по-известен като Берлинале.  Мерил Стрийп оглавява международното жури, което ще трябва да изгледа 18-те заглавия от основния конкурс, преди да определи тазгодишните победители в престижното съревнование.

Програмният директор на Берлинале Дитер Кослик е убеден, че това издание на фестивала е особено, защото много филми в различните програми са посветени на най-актуалната и гореща тема днес - миграцията. "При това - отбелязва той - режисьорите правят не само документални, но и игрални филми на тази тема".

През десетте фестивални дни в рамките на многобройните фестивални секции ще бъдат показани общо 432 филма.  "Ако се вгледате внимателно в тези заглавия, ще забележите, че са обединени от общия стремеж към щастие, — споделя още фестивалният директор Дитер Кослик. — Всички ние имаме право на щастие и ни се иска да бъдем щастливи".

Берлинале е смятан за най-политизираният от всички големи фестивали по света, и в проектите, представени по време на неговото провеждане, кинотворците открито говорят за онова, което ги вълнува най-силно.  Не случайно миналата година бе присъдена "Златна мечка" на филма на Джафар Панахи "Такси", който много просто и лаконично разглежда някои от наболелите проблеми в Иран. Както е известно, самият режисьор нямаше възможност да получи лично наградата си в Берлин, защото се намира под домашен арест в дома си в Техеран.

КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА НА БЕРЛИНАЛЕ' 2016

Любопитно е, че филмът на известния филипински режисьор Лав Диас е с продължителност... 8 часа и 5 минути, а също и фактът, че сред претендентите за "Златна мечка" са и две документални продукции. Едната е с режисьор Джанфранко Рози, който през 2013 година спечели "Златен лъв" във Венеция също с документален филм ("Sacro GRA"). Тогава решението на журито, ръководено от Бернардо Бертолучи, бе подложено на ожесточени критики. А режисьор на втората е прочутият американски документалист Алекс Гибни, известен със своите разобличителни разследвания, награждавани на много фестивали. Печелил е и "Оскар" с филма си "Taxi to the Dark Side". Този път се е опитал да разкрие истината за тайнствен компютърен вирус, създаден от военните.

Извън конкурсните програми Берлинале представя следните филми:

Както е известно на многобройните почитатели на творчеството на Джоел и Итън Коен, техен филм вече е откривал веднъж конкурсната програма на Берлинале .Това беше преди 5 години, когато двамата братя представиха своя уестърн "Непреклонните" (True Grit).

Председател на журито на Берлинале е знаменитата американска актриса Мерил Стрийп, удостоявана 3 пъти с награда "Оскар" от общо 19 номинации. Останалите чренове са още трима представители на актьорската гилдия - британецът Клайв Оуен, италианката Алба Рорвахер и германецът Ларс Айдингер, френската фотографка Брижит Лакомб, британският кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска, отличена със "Сребърна мечка" за режисура на миналогодишния кинофестивал във Берлин за филма си "Тяло".

Българското присъствие на 66-ото издание на Берлинале е повече от скромно. При това и двата филма, режисирани от наши сънародници, не представляват България. Пълнометражният игрален филм "Жалейка" на Елица Петкова се води германски, а осемминутната анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е канадска продукция. 

Източници: kinopoisk.ru, официалният сайт на 66-ия Берлински кинофестивалКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)