Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В БУКУРЕЩ ВРЪЧИХА ЗА ПЕТИ ПЪТ РУМЪНСКИТЕ ФИЛМОВИ НАГРАДИ "ГОПО"


31.03.2011  Текст:  Kastel

КЛАСАЦИИ

   

„АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ“, който гледахме на 15-ия София Филм Фест, е големият победител на тазгодишното връчване на наградите „Гопо“ на киноиндустрията на Румъния. Тържествената церемония се състоя на 28 март в Букурещ.

Вторият игрален филм на Флорин Шербан, който бе номиниран в рекордните 13 категории, бе отличен със 7 от престижните статуетки – включително за най-добър румънски филм на 2010 година и най-добър режисьор (Флорин Шербан).
По този начин бе подобрен миналогодишния рекорд, когато филмът на Корнелиу Порумбою „Полиция, прилагателно“ (Police, Adjective) спечели 6 отличия.

АКО ИСКАМ ДА СВИРЯ, АЗ СВИРЯ“ бе удостоен и с наградата на публиката, която се дава на румънския филм, който е имал най-голям зрителски успех през изминалата година. Лентата на Флорин Шербан е била гледана от 55 858 зрители през 2010 г.

На миналогодишното Берлинале филмът получи „Сребърна мечка” – Голямата награда на журито, а Флорин Шербан бе отличен с приза „Алфред Бауер”, който се дава на млади надежди в киното.

За най-добър румънски киноактьор на 2010-а бе посочен Виктор Ребенджуч – изпълнител на главната роля във филма „Медал за храброст“ (Medalia de onoare) на Калин Петер Нетцер, а за най-добра актриса в главна роля бе отличена Мирела Опризор за нейното изпълнение във филма „Вторник, след Коледа“ (реж. Раду Мунтеан).

Наградата за най-добър документален филм спечели „Автобиографията на Николае Чаушеску“ на режисьора Андрей Ужица.
Пълният списък с наградите може да видите тук.

Румънските филмови награди са наречени „Гопо“ в чест на Йон Попуску – Гопо, който е сред най- прочутите кинематографисти на нашата северна съседка.

Той е създател на „Кратка история“ (Scurta istorie), който през 1956г. е отличен със „Златна палма“ в Кан за най-добър късометражен анимационен филм.

Източник: Сайтът на 5-ите награди на румънското кино "Гопо"Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)