Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В „ПЕТНАЙСЕТДНЕВКАТА НА РЕЖИСЬОРИТЕ“ В КАН ОТЛИЧИХА ДВА ФИЛМА С МЛАДЕЖКА ТЕМАТИКА


21.05.2011  Текст:  Kastel

награди

   

Два филма на младежка тематика бяха отличени в паралелната секция на 64-ия кинофестивал в Кан, наречена „Петнайсетдневка на режисьорите“. В нея участва със своя втори филм „Островът“ и българският режисьор Камен Калев.

С наградата за най-добър европейски филм (Best European Film) бе отличен филмът „Дишане“ (Atmen) - режисьорски дебют на австрийския актьор Карл Маркович (Karl Markovics). 
Главният герой е младеж, осъден условно, който отбива изпитателния си срок в морга на виенска болница и паралелно се опитва да намери своята майка. „Дишане“, според европейското жури, е „мрачен, но позитивен филм, преливащ от живот и блестящи актьорски изпълнения“.

Филмът „Гигантите“ (Les géants), който е трети режисьорски опит в игралното кино на белгийския актьор Були Ланерс (Bouli Lanners), бе отличен с два приза - Art Cinema award и the Prix SACD. Първият от тях се дава от Международната конфедерация на арт кината (CICAE), а вторият се връчва от общността на сценаристите и композиторите (Society of Dramatic Authors and Composers) на най-добрия френскоезичен филм.

Петнайсетдневката на режисьорите” е основана като паралелна секция на фестивала в Кан след студентските бунтове през май 1968 г. по инициатива на гилдията на френските кинорежисьори. Идеята e да се предостави възможност за изява на млади и перспективни представители на авторското кино, както и да се отдаде дължимото на вече утвърдени имена.
За да бъдат поощрявани да прожектират филмите, наградени в рамките на тази програма, собствениците на киносалони във Франция получават редица бонуси, което е начин да се помага за популяризирането на европейското авторско, арт кино.
Източник: VarietyКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)