Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Стъпки в пясъка

   

Стъпки в пясъка
Стъпки в пясъка

Про Филмс България

България, 2010, 89 мин.

реж.: Ивайло Христов

В ролите: Иван Бърнев (Слави), Яна Титова (Нели), Деян Донков (Килера), Асен Блатечки (Калаеца), Васил Михайлов (бащата на Слави), Лабина Митевска (Йоана), Велко Кънев (митничаря), Милко Йовчев (Ненчо), Карла Рахал (Вера), Пламена Гетова (майката на Слави)

Жанр: драма

Официален сайт:


Премиера на: 25.01.2011

Анотация

Смешно-тъжна история за любовта между едно момче (Слави) и едно момиче (Нели), които на шест години се заклеват да се оженят. История, пълна с любов, приятелства и предателства, драматични раздели, бягство зад граница, митарстване по света и завръщане у дома...

Новият български игрален филм „Стъпки в пясъка” е дело на Ивайло Христов - известен български актьор и театрален режисьор. Режисьорския си дебют в киното направи през 2002 година с филма „Емигранти” (сърежисьор Людмил Тодоров), отличен със „Златна роза” на фестивала на българския филм във Варна. През 2006-та засне любопитната криминална комедия „Приятелите ме наричат Чичо” с Васил Михайлов, Наум Шопов, Велко Кънев, Богдан Глишев и др.

Със „Стъпки в пясъка” Ивайло Христов се завръща към драматичния жанр, екранизирайки истинската история на Слави Даскалов, преживял извращенията в родната казарма и неприемането в университета, поради политически причини, преди да избяга от родината, където оставя своята първа и истинска любов Нели (ролята изпълнява младата актриса Яна Титова).

Целият проект е заснет за рекордните 6 седмици, което е изключително постижение, обяснява Ивайло Христов, защото филмът е сложен от постановъчна гледна точка с много локации. Сниман е в София, в студията на „Ню Бояна”, в пустинята на Аризона, САЩ, и край Видин, откъдето е прототипът на главния герой. Истинско приключение за екипа бил престоят в Аризона, разказва продуцентът Асен Владимиров от „Про Филмс”. Тъй като съставът бил изключително малък, нямало гримьор и Иван Бърнев трябвало сам да си лепи мустаци и да си слага грим в огледалото на камиона, който карал в лентата. От американска страна имало само една жена, която била заклета еколожка. През цялото време тя вървяла след българите и замитала с малка четчица следите им в пясъка, за да не се наруши екоравновесието на пустинята на Аризона.

Сценарият на Ивайло Христов е основан на историята, разказана му от наш емигрант в Америка, но е обогатен със случки и от други негови познати. Първата премиера на филма е била във Видин, откъдето тръгва цялата идея. „Единственият киносалон, оцелял в града, бе натъпкан до козирката. Толкова плачещи хора на едно място не бях виждал. Но и в Москва зрителите плакаха на прожекцията”, разказва Ивайло Христов.

Награди:
Специална награда на международното жури на 18-ия кинофестивал "Любовта е лудост" във Варна (2010).
Наградата на публиката на 29-ия Фестивал на българското игрално кино "Златната роза" (2010)

 

 


      

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)