Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

УНИКАЛЕН КИНОЕКСПЕРИМЕНТ ЩЕ ИМА ПРЕМИЕРА НА "СЪНДАНС"


21.01.2011  Текст:  Kastel

ПРЕМИЕРА

   

В рамките на провеждащия се в Парк Сити (САЩ) 27-и кинофестивал „Сънданс“ ще бъде представен за пръв път експерименталният документален филм „Животът в един ден“ ((Life in a Day) на режисьора Кевин Макдоналд (отличен с „Оскар“ през 1999-а за филма "Един ден през септември (One Day in September). Зад новия му безкрайно любопитен проект стои „Scott Free UK“ - компанията на знаменития британски режисьор Ридли Скот („Аlien“, „Блейд рънър“, „Гладиатор“ и др.) и YouTube.
Уникалният кинематографичен експеримент на Кевин Макдоналд представя един ден от живота на 331 души от различни кътчета на планетата.
Този ден е 24 юли 2010г. и 26-те документални свидетелства за неговото протичане са избрани от качените в YouTube общо 80 000 късометражки. В 90-минутния филм на Макдоналд са използвани откъси от 331 от тях. Авторите на тези видеосюжети се водят за съавтори на режисьора Кевин Макдоналд. 26 от тях ще присъстват на премиерната прожекция на филма фестивала „Сънданс“.
Изходният филмов материал, използван за да се реализира проекта е 4500 часа видео, заснето от хора, живеещи в общо 197 страни на света. Под ръководството на изпълнителния продуцент Ридли Скот, продуцента Лиза Маршал и нейния екип от Scott Free UK този огромен филмов материал е сведен до един стандартен пълнометражен филм. 26-те участници, които ще присъстват на премиерата, са поканени защото са изпратили най-оригинални сюжети. Например, за кореец, които от 9 години обикалия света на велосипед, за млада майка, бореща се срещу тежко заболяване, за млад ваксаджия от Перу и за още много други обикновени жители на планетата Земя, чиито сърца да туптели през въпросния 24 юли 2010.
Знаменитият режисьор и продуцент Ридли Скот не крие своето удовлетворение от факта, че техният проект е предизвикал интереса на толкова много хора от целия свят. „Мисля, че филмът „Животът в един ден“ ще вдъхнови още много хора да грабнат видеокамера и да разкажат своите истории“, заявява той.
„Работата върху този филм беше действително необикновено преживяване за мен и целия екип, който ми помогна да изгледам и оценя тези 4500 часа видео. Това е нещо потресаващо. Видяхме толкова много истории на различни хора, че сме готови да монтираме 20 филма, — споделя Кевин Макдоналд. — Всичко това е не само израз на тяхната необикновена наблюдателност и желание да споделят със света нещо важно, но също и на необикновеното кинематографично майсторство на толкова много неизвестни хора по света. Именно благодарение на тях се получи този ярък, целеустремен и емоционален филм, който действително дава възможност на зрителите да почувстват колко необикновен всъщност е бил този случайно избран ден от календара - 24 юли 2010 година“.
Световната премиера на филма „Животът в един ден“ ще бъде на 27 януари в рамките на програмата на фестивала „Сънданс“ в 3:15 сутринта българско време. В уoutube.com / lifeinaday ще може да видим тази уникална прожекция в режим онлайн. След това Кевин Макдоналд и неговите 26 сърежисьори ще отговарят на въпроси на зрителите.
За онези, които няма да могат да гледат прякото излъчване на филма, ще има повторен показ в youtube.com / lifeinaday на 28 януари в 19 часа местно време.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)