Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

УНГАРСКИ ФИЛМ ТРИУМФИРА В БЕРЛИН, А КАУРИСМАКИ БЕ ОТНОВО ОЩЕТЕН


20.02.2017  Текст:  Красимир Кастелов

Аки Каурисмаки

   

Унгарска любовна драма бе удостоена със "Златна мечка" на 67-ия Берлински кинофестивал, проведен от 9 до 19 февруари в германската столица.

Филмът "ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА" (A Teströl és Lélekröl) на режисьорката и сценаристката Илдико Енеди получи още две отличия (от международната организация на кинокритиците и от екуменическото жури), превръщайки се в големият победител на тазгодишното Берлинале.

Според мнозина, по този начин международното жури, оглавявано от Пол Верховен, е спазило обещанието си да не толерира повече филми с чисто политически послания.

Както е известно, фестивалът в Берлин по традиция дава приоритет именно на подобни кинотворби. Миналата година това пролича най-ясно с победата на италианския документален филм „ОГЪН В МОРЕТО“ (Fuocoammare), който е посветен на горещата тема за миграционната криза.

Парадоксалното е обаче, че този път именно филм с подобна тематика е заслужавал най-много "Златната мечка".

Става въпрос за "ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА" (Toivon tuolla puolen) на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, обсипан със заслужени суперлативи, според Павлина Желева, написала в своята кореспонденция от Берлин за в. "Дневник" следното: "Историята, в която един сирийски бежанец по чиста случайност се озовава в Хелзинки и успява да се сприятели със собственик на малък ресторант, бързо се превърна в сериозен претендент за "Златната мечка".

А известният руски кинокритик Андрей Плахов дори изрази открито своето разочарование от факта, че най-голямото фестивално отличие не е било присъдено на финландския филм, представил поразителен образ на малкия човек, който страда в големия глобализиран свят. Нареждайки неговия създател Аки Каурисмаки до Кен Лоуч в списъка на последните романтици и хуманисти в световното кино, той съжалява за това, че финландецът е бил несправедливо пренебрегнат не само сега в Берлин, но и през 2003-та в Кан, когато е заслужавал "Златната палма" за своя шедьовър "Човекът бе минало". 

Впрочем, онези които биха искали сами да се уверят в правотата на Плахов, могат да го направят още през март, защото новият филм на Аки Каурисмаки ще бъде представен на 21-ия София филм фест. 

Източник: официалният сайт на 67-ия кинофестивал в Берлин

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)