Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

УНГАРСКИ ФИЛМ ТРИУМФИРА В БЕРЛИН, А КАУРИСМАКИ БЕ ОТНОВО ОЩЕТЕН


20.02.2017  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Унгарска любовна драма бе удостоена със "Златна мечка" на 67-ия Берлински кинофестивал, проведен от 9 до 19 февруари в германската столица.

Филмът "ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА" (A Teströl és Lélekröl) на режисьорката и сценаристката Илдико Енеди получи още две отличия (от международната организация на кинокритиците и от екуменическото жури), превръщайки се в големият победител на тазгодишното Берлинале.

Според мнозина, по този начин международното жури, оглавявано от Пол Верховен, е спазило обещанието си да не толерира повече филми с чисто политически послания.

Както е известно, фестивалът в Берлин по традиция дава приоритет именно на подобни кинотворби. Миналата година това пролича най-ясно с победата на италианския документален филм „ОГЪН В МОРЕТО“ (Fuocoammare), който е посветен на горещата тема за миграционната криза.

Парадоксалното е обаче, че този път именно филм с подобна тематика е заслужавал най-много "Златната мечка".

Става въпрос за "ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА" (Toivon tuolla puolen) на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, обсипан със заслужени суперлативи, според Павлина Желева, написала в своята кореспонденция от Берлин за в. "Дневник" следното: "Историята, в която един сирийски бежанец по чиста случайност се озовава в Хелзинки и успява да се сприятели със собственик на малък ресторант, бързо се превърна в сериозен претендент за "Златната мечка".

А известният руски кинокритик Андрей Плахов дори изрази открито своето разочарование от факта, че най-голямото фестивално отличие не е било присъдено на финландския филм, представил поразителен образ на малкия човек, който страда в големия глобализиран свят. Нареждайки неговия създател Аки Каурисмаки до Кен Лоуч в списъка на последните романтици и хуманисти в световното кино, той съжалява за това, че финландецът е бил несправедливо пренебрегнат не само сега в Берлин, но и през 2003-та в Кан, когато е заслужавал "Златната палма" за своя шедьовър "Човекът бе минало". 

Впрочем, онези които биха искали сами да се уверят в правотата на Плахов, могат да го направят още през март, защото новият филм на Аки Каурисмаки ще бъде представен на 21-ия София филм фест. 

Източник: официалният сайт на 67-ия кинофестивал в Берлин

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


     

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание