Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

УДИ АЛЪН НА 80 – НИТО „ВОЛЕН ЕЗДАЧ", НИТО „РАЗЯРЕН БИК", А ЩУРЕЦ ПРЕЗ ЗИМАТА


02.12.2015  Текст:  Цветан С. Тодоров

НОВИНИ

   

Няма как 80-годишнината на УДИ АЛЪН да не бъде отбелязана от "Другото кино" - пък макар и с ден закъснение. Този път на помощ дойде Цветан С. Тодоров от Ловеч, който също е роден на 1 декември.

Защото през целия си живот Уди Алън действително прави друго кино, което е хем лично негово, хем съвсем различно от трудното "авторско" кино. Филмите му са достъпни, но само на пръв поглед и затова мнозина се заблуждават, че са повърхностни или лековати, подвеждайки се от комичното в тях. Истината е, че Уди Алън е философ, който през целия си живот изследва смешната и тъжната страна на човешкия панаир на суетата. И в повечето случаи го прави по блестящ начин. 

Нека сега да дадем думата на Цветан Тодоров, който винаги е имал какво да каже за истинските майстори на киното.

 Знам, че някои не го понасят, пренебрегват филмите му или скучаят на тях, други не одобряват смачкания му силует и невзрачната му очилата физиономия, но… той е един от големите творци на американското кино и на 1 декември 2015 г. навърши 80 години.

Честит юбилей, мистър Уди Алън!

Уорън Бийти и Чарлз Фелдман го откриха за киното в един клуб – казва се „Битър Енд“ - в Гринуич Вилидж, където Уди разказвал смешки. Поканили го за филма „Какво ново, котенце“. Предложили му 30 000 долара да напише смешните диалози, но Уди поискал 40 000. Фелдман казал: Забрави! Уди: Добре, но искам и да играя във филма. Случката е според книгата „Волни ездачи, разярени бикове“ на Питър Бискинд.

Уди Алън е част от Новия Холивуд през 70-те, заедно с Питър Фонда, Ф. Ф. Копола, Майк Никълс, Мартин Скорсезе и т.н. Но не е нито „волен ездач“, нито „разярен бик“, а съвършено друга опера – щурец през зимата.

Той е творец в онзи смисъл, че наистина има нещо лично свое, което иска да каже на публиката. Прави го последователно и методично, с лекота и безгрижност. А ни разказва колко чуден, непредсказуем и понякога жесток е този свят (пълен с микроби, болести и геноциди), но и как изкуството е онази магия, която ни спасява всекидневно.

Кариерата му продължава вече почти 50 години и е изключително успешна. Имаме щастието още първият му филм да бъде показан в България – „Вземи парите и бягай“ (1969 ), който беше възторжено посрещнат от критици като Тодор Андрейков.

Така филми след филм проследихме почти цялата му кариера – чак до най-новия „Почти нормален“ (Irrational Man, 2015). Знаем и за провалите му с отделни заглавия, съпруги и осиновени дъщери – но, никой не е съвършен.

Аз се чувствам уютно с неговите герои, забавлявам се и нехая, че писатели като Марио Варгас Льоса смятам, че е много далеч от Бергман и Антониони („Цивилизация на зрелището“). Впрочем, Уди Алън смята същото за себе си. Иначе не би имал заглавие като предългото „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ (1972), с което като студент „избивах рибата“ в играта на филмови заглавия.
А останалите му филмови шедьоври всички ги знаят. Писал е също и книги, а и свири на кларинет… Зодия Стрелец.
Източник: nglas.wordpress.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)