Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИУМФ ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


12.03.2011  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Трябваше да дочакаме 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест, за да се поздравим най-после с успех и на български филм („ПОДСЛОН“ на режисьора Драгомир Шолев) в международния конкурс за игрално кино. Това може би щеше да се случи още миналата година, ако тогава международното жури с председател Пиер-Анри Дьоло (критик от Франция) не бе предпочело руския филм „Една война ” (реж.) пред нашия „Източни пиеси“. Творбата на Камен Калев получи утешителната награда на „Кодак“ за най-добър български игрален филм.
Тазгодишното международно жури, председателствано от номинирания за „Оскар“ исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон, поправи тази несправедливост, което позволи най-после на български филм да се превърне в големият победител на София Филм Фест. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора Драгомир Шолев и продуцента Росица Вълканова.
Подслон“ бе отличен и с приза на „Кодак“ (диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност $2000) за най-добър български игрален филм.
СТЪПКИ В ПЯСЪКА“ на Ивайло Христов пък спечели наградата за най-добър балкански филм (диплом, кашон вино „Арс лонга“ и 1000 евро, осигурени от „Домейн Бойар“), която се присъжда от гилдията на българските кинокритици. Тя бе връчена на продуцента на филма Асен Владимиров, поради отсъствието на Ивайло Христов.
Специалната награда на журито получи турският игрален филм „Снежнобяло” (реж. Селим Гюнеш).
За най-добър режисьор на 15-ия София Филм Фест бе избран португалецът Жоан Нуно Пинто за филма му „Америка”.
Наградата на критиката ФИПРЕССИ бе дадена на „Симфония на шума“ – копродукция на Франция, Швеция и Дания с режисьори Ола Симонсон и Йохане Нилсон.
Наградата JAMESON за български късометражен филм (диплом, статуетка и премия от 6000 евро, осигурени от Jameson) спечели Павел Веснаков за филма си „Влакове“.
Тази година за първи път публиката определи победителя в конкурса за най-добър документален филм. И отново победител е българин – Тонислав Христов – режисьор на българско-норвежко-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот“. Наградата от 1000 евро е осигурена от БНТ.
На 15-ия София Филм Фест, според неговия директор Стефан Китанов, са били представени 205 филма от 53 страни и са гостували 280 кинодейци от целия свят. Италианската звезда Клаудия Кардинале, прочутият кинорежисьор Отар Йоселиани и големият наш актьор Руси Чанев получиха лично наградите на София на Столичната община за своя принос в изкуството на киното. Същото отличие трябваше да бъде връчено лично и на носителя на „Оскар“ Клод Льолуш, но знаменитият френски режисьор бе възпрепятстван в последния момент и не успя да пристигне в София.
Основната програма на 15-ия София Филм Фест приключва днес (неделя) с гала прожекцията на руския филм „Краят“ (реж. Алексей Учител). Преди това ще бъде обявена и тазгодишната Награда на публиката за най-добрия филм на фестивала.
Източник: пресофисът на 15-ия София Филм Фест.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)