Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИУМФ НА СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНОТО КИНО В КАН


23.05.2016  Текст:  Kastel

Кристиан Мунджиу

   

Кен Лоуч (Ken Loach) – един от последните мохикани на социално ангажираното кино, спечели за втори път в своята кариера „Златна палма“ в Кан след триумфа си преди десет години с „Вятърът в ечемичените ниви“.

Този път международното жури, председателствано от австралийския режисьор Джордж Милър, отличи с най-престижното отличие „АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК“ - най-новия филм на британския майстор, който ще стане на 80 години след по-малко от месец. Роден е на 17 юни 1936 г. в семейството на миньор от малкия английски град Нънийтън. Получава световно признание още с първия си игрален филм „Кес“, отличен с Кристален глобус на кинофестивала в Карлови Вари през 1970 г. Оттогава до днес не спира да представя на екрана с проникновение и съпричастност живота на унизените и онеправданите не само в родната му Англия, но и в много други страни по света.

  • АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК“ (I, Daniel Blake) - филмът-победител в тазгодишната надпревара в Кан е вълнуваща социална драма за съдбата на „малкия човек“. Главният герой е претърпял инфаркт дърводелец от Нюкасъл, който се сблъсква с много трудности, опитвайки да си намери работа. Според Павлина Желева, която е специален пратеник на в. „Дневник“ в Кан, новата творба на Кен Лоуч е била посрещната добре от публиката и критиката на фестивала по две причини - защото е пределно изчистена като драматургически разказ и буквално разчленява системата за подпомагане на бедстващи и безработни хора във Великобритания.
  • С Гран-при бе удостоен филмът на 27-годишния канадски режисьор Ксавие Долан „САМО КРАЯТ НА СВЕТА“ (Juste la fin du monde).
  • Наградата за най-добра режисура бе връчена на румънеца Кристиан Мунджиу за „МАТУРА“ (Bacalaureat) и на французина Оливие Асаяс за „ЛИЧЕН АСИСТЕНТ“ (Personal Shopper).
  • Наградата за сценарий спечели иранският режисьор Асгар Фархади за филма си „ПРОДАВАЧЪТ“ (Forushande).
  • С наградата на журито бе отличен филмът „АМЕРИКАНСКИ МЕД“ (American Honey) на британката Андреа Арнолд.
  • Наградите за най-добър актьор и най-добра актриса получиха иранецът ШАХАБ ХОСЕЙНИ за ролята му във филма на Асгар Фархади „Продавачът“ и филипинката ЖАКЛИН ХОСЕ за изпълнението й във филма на Брианте Мендоса „Ма’Роса“.

Пълният списък с наградите в Кан може да научите от официалния сайт на фестивала
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)