Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИУМФ НА ИНЯРИТУ И ДИ КАПРИО НА 73-те НАГРАДИ "ЗЛАТЕН ГЛОБУС"


11.01.2016  Текст:  Kastel

КЛАСАЦИИ

   

Филмът "ЗАВРЪЩАНЕТО" на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту и с Леонардо Ди Каприо в главната роля е големият победител в надпреварата за "Златен глобус". Триумфира в 3 категории - най-добър филм (драма), най-добър режисьор и най-добър актьор в драма. 

В САЩ бяха раздадени за 73-ти път ежегодните филмови награди „Златен Глобус”, определяни чрез гласуване от членовете на Гилдията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Церемонията се проведе в хотел „Бевърли Хилтън” в Лос Анджелис след традиционното шествие на звездите по червения килим. Говори се, че тези отличия са сравнително точен индикатор най-малкото за това, кои ще са номинираните след няколко дни за най-престижните отличия в американското кино – „Оскар”-ите. Ако това е истина, това означава, че Леонардо Ди Каприо със сигурност ще се нареди за пореден (шести) път сред претендентите за наградата в категорията най-добър актьор в главна роля. Но дали ще я спечели не може да се твърди категорично, защото вече е бил удостояван два пъти със "Златен глобус" (за ролите си в "Авиаторът" и "Вълкът от Уолстрийт"), но така и не е получавал заветния "Оскар".
Големият победител в тазгодишното раздаване на наградите "Златен глобус" е Алехандро Гонсалес Иняриту. Мексиканецът триумфира и миналата година в категорията най-добър сценарий на игрален филм ("Бърдмен"), а сега спечели наградата за най-добър режисьор за филма "Завръщането" (The Revenant), който бе отличен със "Златен глобус" за най-добър филм (драма). Изненадващо е, че "Лудият Макс: Път на яростта" не победи в нито една от двете категории (най-добър филм и най-добър режисьор), в които бе номиниран. Странно и донякъде комично е това, че Мат Деймън спечели "Златен глобус" за най-добър актьор в мюзикъл/комедия. Впрочем научно-фантастичният филм "Марсианецът", в който той изпълнява главна роля, бе определен за най-добър именно в тази категория - мюзикъл/комедия. 
Едва 25-годишната Дженифър Лорънс продължава шеметния си възход, спечелвайки отново "Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл/комедия за филма "Джой", след като през 2013-а и 2014-а триумфира пак в същата категория с ролите си в "Наръчник на оптимиста" (Silver Linings Playbook) и "Американска схема" (American Hustle).
Не бе изненадващ и успехът на младия унгарски режисьор Ласло Немеш, чийто дебютен пълнометражен филм "Синът на Саул" (Saul fia) бе удостоен със „Златен глобус” за най-добра чуждоезична продукция.  

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪРЕВНОВАНИЕТО 
ЗА 73-ите НАГРАДИ "ЗЛАТЕН ГЛОБУС"

Пълният списък с наградените може да видите тук.

Източник: imdb.com

 Коментари (1)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)