Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИ ФИЛМА НА ЖЕНИ ОТ СЪРБИЯ, ЧИЛИ И КИТАЙ СПЕЧЕЛИХА "ЗЛАТЕН ТИГЪР" НА 41-ия РОТЕРДАМСКИ ФЕСТИВАЛ


07.02.2012  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 41-ия Ротердамски международен кинофестивал, който се проведе от 25 януари до 5 февруари победиха филмите на три жени - режисьори: "Клип" (Klip) на Майя Милош от Сърбия, "От четвъртък до неделя" (De jueves a domingo) на Доминга Сотомайор от Чили и "Яйце и камък" (Egg and Stone) на Хуан Джи от Китай, съобщи официалният фестивален сайт.

В основния конкурс на фестивала в Ротердам, който е фокусиран върху съвременното експериментално и независимо кино, по регламент участват само дебютни или втори творби на режисьори от целия свят.
Тази година те бяха 15 и представляваха новите търсения в киното на страни, като Бразилия, Русия, Исландия, Южна Корея, Чили, Тайланд, Сърбия, Гърция, Тайван, Япония, Китай, Турция и Полша. Повече за конкурсните заглавия може да прочетете тук.
Награденият филм от Сърбия „Клип“ е сравняван в Ротердам с киното на авангардната руска режисьорка Валерия Гай Германика: това е тинейджърска драма за сексуалното самоопределение и за живота в провинцията.
„Енергичен, искрен, честен, откровен и разрушаващ всички норми филм, в който съвременните средства се използват за да се представи шокиращата картина за света, съществуваща в главите на поколението, описващо своя живот с камерите на своите мобилни телефони. „Клип“ предизвиква много въпроси и не дава никакви отговори“, — гласи присъдата на международното жури, сред което се откроява фигурата на израелския режисьор Самуел Маоз, спечелил  "Златен лъв" във Венеция с филма си "Ливан".
"Това, че сръбският филм ще се нареди сред лидерите на този фестивал, стана ясно още в деня на неговата премиера в Ротердам", - пише руският кинокритик Андрей Плахов. Според него, основните причини да се заговори за този филм с възторг са няколко: и красотата на Исидора Симийонович - младата изпълнителка на главната роля, и радикалните порносцени, включени в сюжета на тази тинейджърска драма, и уверената режисура на дебютантката в игралното кино Майя Милош. Осмислено, енергично и живо кино, посветено на противоречията в днешната реалност, в която всемогъщият Facebook не може да се справи с неукрепналата душевност на подрастващите. Повече подробности за този филм може да прочетете във в. „Комерсантъ“.
Чилийският филм на Доминга Сотомайор, според журито, „описва извънредно точно и деликатно интимното пространство на семейството“. В него е показано четиридневното пътешествие на едно семейство от северната част на Чили към неговия крах, „завладяващо пътешествие, представено от гледната точка на дете и пробуждащо в паметта ни епизоди от нашето собствено детство“, убедени са членовете на журито, които също оценяват високо свежестта и оригиналността на операторската работа.
Третият награден филм – китайският „Яйце и камък“ е похвален в Ротердам за „поетичния език“ и „умелата работа на режисьора с непрофесионалните актьори“: става въпрос за 14-годишно момиче, живееща в провинция, докато родителите му се бъхтят да припечелят пари в града.
Церемонията по закриването на 41-ия Ротердамски кинофестивал завърши с прожекция на филма „Ловецът“ (The Hunter) на австралиеза Даниел Нетхайм, в който Уилям Дефо издирва в джунглата тасманийски тигър.
Общият брой на зрителите на това издание на прочутия фестивал достигна 274 000.

НАГРАДИ „ЗЛАТЕН ТИГЪР“:

КЛИП“ (Klip) - реж. Майя Милош, Сърбия, 2012, 100 мин.;
ОТ ЧЕТВЪРТЪК ДО НЕДЕЛЯ (De jueves a domingo) - реж. Доминга Сотомайор, Чили, Холандия, 2012, 96 мин.;
ЯЙЦЕ И КАМЪК“ (Jidan he shitou) - реж. Хуан Джи, Китай, 2012, 97 мин.

Награда NETPAC за най-добър азиатски филм:

САНТИМЕНТАЛНО ЖИВОТНО“ (Sentimental Animal) - реж. Ву Квон, Китай, 2011, 108 мин.

Награда на критиката (ФИПРЕССИ):

СЪСЕДСКИ ЗВУЦИ“ (O som ao redor) - реж. Клебер Мендонка Фил, Бразилия, 2012, 100 мин.

Награда на журито на холандските кинокритици:

„КЛИП“ (Klip) - реж. Майя Милош, Сърбия, 2012, 100 мин.

Награда на публиката (UPC Audience Award):

ГОСПОДИН ЛАЗАР“ (Monsieur Lazhar) - реж. Филип Фалардо, Канада, 2011, 94 мин.

Награда на публиката Диорафте (Dioraphte Award):

ПРОЩАВАЙ“ (BÉ OMID É DIDAR) - реж. Мохамад Расулоф, Иран, 2011, 100 мин.

Източник: официалният сайт на 41-ия международен Ротердамски кинофестивал

 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)