Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТОП 10 НА ФИЛМИТЕ МОКУМЕНТАРИ


08.12.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

 


ИГРА НА ВОЙНА” (WAR GAME) – 1965

Тази британска продукция е сочена за първият, при това превъзходен мокументари филм. В този случай режисьорът Питър Уоткинс (Peter Watkins) използва имитацията на документален филм, за да разкаже хипотетичната история за това как във Виетнам се намесват и китайците, а междувременно СССР бомбардира с ядрени бомби Великобритания.
„Игра на война” получава „Оскар” като най-добър документален филм през 1967г.

 

ЗЕЛИГ” (Zelig) – 1983

В своя може би най-добър филм безподобният Уди Алън изгражда с невероятно майсторство грандиозна киномистификация, имаща за цел да убеди зрителите в съществуването на индивид, обладаващ удивителната дарба без видими усилия да променя външността си.

 

ПРОКЛЯТИЕТО БЛЕЪР” (The Blair Witch Project) – 1999

Първият мокументари-хорор предизвика истински бум в световното кино. Заснет само за $60 хиляди, той донесе $248 млн. от разпространението си в САЩ и по световните екрани. Тази ужасяваща история за трима студенти от филмов колеж, които изчезват в гората в процеса на издирването на вещицата от Блеър, за която искат да направят филм, е заснета с любителска камера. Сюжетът на филма е напълно измислен, но въпреки това на въдичката се връзват милиони лековерни зрители.
 

ПЪРВИ НА ЛУНАТА” (Первые на Луне) – 2005

Най-известният руски филм в стил мокументари. Имитирайки официалната съветска кинохроника от 30-те години на миналия век, режисьорът Алексей Федорченко разказва невероятната история за уж осъществен още през 1938 година пилотиран космически полет до Луната. „Първи на Луната” е отличен с наградата за най-добър документален филм на Венецианския кинофестивал през 2005г.

 

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА” (Opération lune) – 2002

Австралийският режисьор Уилям Керъл (William Karel), заснема 75-минутния си „документален” филм за френската телевизия под заглавието „Oперация Луна”, но филмът е по-известен под заглавието „Тъмната страна на Луната”. В него е показано напълно сериозно как видни американски политици и астронавти признават, че полетите на „Аполо” до Луната всъщност били заснети в Холивуд от режисьора Стенли Кубрик. И макар че от финалните кадри да става ясно, че всичко е било постановка, този филм предизвика огромен скандал, наливайки масло в огъня на „научната” дискусия за това имало ли е наистина пилотирани полети до Луната?

ТОВА Е СПАЙНЪЛ ТАП” (This Is Spinal Tap) – 1984

Този филм на прочутия американски режисьор Роб Райнър („Когато Хари срещна Сали”, „Мизъри” и др.) е смятан за класика на музикалния филм в стил мокументари. Освен това, именно след неговото излизане по екраните режисьорът Роб Райнър за пръв път употребява термина „мокументари”, опитвайки се да обясни в едно интервю какъв е жанрът на филма му. В него се разказва за гастролите из Америка на измислена британска рок-група, чиято слава вече е отшумяла.

 

ЗАБРАВЕНО СРЕБРО” (Forgotten Silver) – 1995

Режисьор на този прочут телевизионен филм е самият Питър Джаксън – създателят на трилогията „Властелинът на пръстените”. Само три години преди да се заеме с грандиозната фентъзи-епопея той се забавлява с тази чудесна пародия на документален филм за някакъв „забравен” гений – откривател на много кинематографски техники, на чиито видеоматериали уж съвсем случайно попада Питър Джаксън.

 „СЛАДЪК И ГАДЕН” (Sweet and Lowdown) – 1999

В този чудесен псевдобиографичен музикален филм Уди Алън се впуска в необятния свят на джаза, като измисля напълно живота на Емет Рей (пресъздаден великолепно от ШОН ПЕН) – китарист-виртуоз, живял през 30-те години на миналия век и неотстъпващ по своето майсторство на легендарния Джанго Рейнхарт.

"БОРАТ: КУЛТУРЕН ОБМЕН С АМЕРИКА ЗА НАПРЕДЪК НА ВЕЛИКИЯ БРАТСКИ КАЗАХСТАНСКИ НАРОД"
(Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) – 2006

Комедия на режисьора Лари Чарлз със Саша Барон Коен в ролята на казахския журналист Борат Сагдиев, който заминава за САЩ, за да заснеме документален филм. „Борат” получи доста добри отзиви не само от публиката, но и от критиците.


СМЪРТТА НА ПРЕЗИДЕНТА” (Death of a President) – 2006

Филмът на британския режисьор Гейбриъл Рейндж разказва за убийството на президента на САЩ Джордж Буш-мл. от сирийски фанатик, пародирайки американските страхове пред настъплението на световния тероризъм. Показан в най-гледаното време по телевизията, филмът предизвиква истински фурор, а на кинофестивала в Торонто е отличен с наградата на международната критика (FIPRESCI).Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)