Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/THE THEORY OF EVERYTHING

   

THE THEORY OF EVERYTHING
Теорията на всичко

Working Title Films

Великобритания, 2014, 123 мин.

реж.: Джеймс Марш

В ролите: Еди Редмейн, Фелисити Джоунс

Жанр: биографична драма

Официален сайт:
http://www.thetheoryofeverythingmovie.co.uk/

Премиера на: 01.01.2015

Анотация

Казват, че когато Бог иска да накаже някого, му отнема разума. Но пък когато запази способността на човека да мисли, след като го е лишил от възможността да се движи, подлага на изпитание неговата гениалност.
"Теорията на всичко" е невероятната история на един от най-великите умове на всички времена – астрофизикът Стивън Хокинг, разказана на фона на любовта му към неговата състудентка от Кембридж Джейн Уайлд.
Стивън Хокинг е един от най-великите учени в съвременната история. Книгата му "Кратка история на времето" е продадена в над 10 милиона копия по целия свят и е основополагаща за модерните теории за времето и космоса, за произхода и бъдещето на вселената.
"Хората не си дават сметка, че зад гения на Стивън Хокинг се крие и фигурата на съпруг и баща, че някога той е вървял и говорил и че освен велик учен е абсолютен оптимист", - казва един от продуцентите на филма Лиса Брус. По думите й това е целта на филма, както и внушението, че той не би могъл да постигне нищо от това, което е постигнал, без своята любяща съпруга." Благодарение на нея и напук на лекарите и на мускулната дистрофия, която постепенно го парализира напълно и му отнема способността да говори - процес, пресъздаден майсторски на екрана от актьора Еди Редмейн - пет десетилетия по-късно гениалният учен продължава да живее и да работи върху теориите и книгите си, да изнася лекции и да се радва на любовта на децата и на внуците си.
"Теорията на всичко" е не само филм за любовта към физиката, но и за физиката на любовта", смята Антъни МакКартън, който е автор на сценарната адаптация по мемоарите на главната героиня. Режисьор на тази забележителна кинобиография е Джеймс Марш, носител на „Оскар“ за документалния филм „Човек на въже“ (Man on Wire, 2008).

Награди и номинации:

  • Златен глобус'2015 (Golden Globes, USA) - Еди Редмейн (най-добър актьор в драма)
  • Златен глобус'2015 (Golden Globes, USA) - Йохан Йохансон (най-добра оригинална музика)
  • 5 номинации за "Оскар" (Academy Awards, USA) - най-добър филм, най-добър актьор в главна роля (Еди Редмейн), най-добра актриса в главна роля (Фелисити Джоунс), най-добър адаптиран сценарий (Антъни МакКартън), най-добра оригинална музика (Йохан Йохансон)
       

 

 

 

 

 


      

Подобни публикации