Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТАЗИ ВЕЧЕР СЕ ОТКРИВА 68-ят КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


13.05.2015  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

Тази вечер се открива 68-ото издание на международния кинофестивал в Кан с прожекция на френската социална драма „С високо вдигната глава“ (La Tête haute) на режисьорката Еманюел Берко (Emmanuelle Bercot). Тя е втората жена-режисьор, на която се пада тази чест. Първата е Диан Кюрис, с нейния филм „Влюбен мъж“ (Un homme amoureux) е бил даден старт на фестивала през 1987 г.
(Подробна информация за филмите, претендиращи за "Златна палма", може да намерите тук).
Още една жена-режисьор ще бъде във фокуса на вниманието по време на тържествената церемония тази вечер. Това е прочутата Анес Варда (Agnès Varda), която ще бъде удостоена с почетна „Златна палма“ (Palme d'Or d'Honneur) за цялостния си принос не само към френското, но и към световното киноизкуство с великолепни филми като „Клео от 5 до 7“ (Cléo de 5 à 7, 1962), „Щастие“ (Le bonheur, 1965), частье", „Създанията“ (Les créatures, 1966), „Без покрив и закон“ (Sans toit ni loi, 1985) и др. Преди нея тази награда са получавали само трима майстори на киното: Уди Алън - през 2002 г., Клинт Истууд - през 2009 г. и Бернардо Бертолучи – през 2011 г.
За пръв път в историята на фестивала в Кан работата на международното жури, което ще връчи „Златната палма“ – ще бъде ръководена едновременно от двама души. Това са прочутите американски кинорежисьори и продуценти - братята Джоел и Итън Коен (Joel Coen and Ethan Coen). Много е любопитно какво ще бъде тяхното влияние при определяне на тазгодишните победители в надпреварата, след като е известно, например, че според Итън Коен връчването на награди е глупаво нещо. „Досега не сме били президенти никъде и никога!“, - обявиха двамата братя пред журналистите в навечерието на откриването.
Журито, което ще определи наградите във втората по значение конкурсна фестивална програма („Особен поглед“), ще бъде ръководено от Изабела Роселини – известна актриса и режисьор, дъщеря на Роберто Роселини и Ингрид Бергман, чийто портрет е на официалния фестивален плакат.

ПОРЕДНОТО ОТСЪСТВИЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

Единственото участие с български елемент в програмите на предстоящото 68-мо издание на международния кинофестивал в Кан е късометражният филм „Отсъствие“ на студентката по режисура в немската Академия за кино и телевизия Елица Петкова. 13-минутният филм на младата българка, която учи в Берлин от 2011 г. ще се конкурира с още 18 заглавия на режисьори-студенти от престижни филмови институти в специализирания официален конкурс „Синефондасион“. По информация на главната структура за промоция на немски филми на големи международни фестивали German Films „Елица показва едно денонощие от трудното ежедневие на 30-годишна жена на име Клара“.
Председател на журито, което ще оценява студентските и късометражните филми е мавританският режисьор Абдеррахман Сисако, чийто последен филм "Тимбукту" стана световно известен след изключително топлия му прием на миналогодишното издание на фестивала в Кан и последвалото му номиниране за "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм.

Пет нови български филма на пазара в Кан

Пет нови български филма ще бъдат показани на търговски прожекции, като финансирането се поема от Националния филмов център. Два от тях - „Семейни реликви“ на Иван Черкелов и „Имало едно време един уестърн“ на Борис Десподов са напълно завършени, а останалите три – „Сняг“ на Венцислав Василев, „Жената на моя живот“ на Антоний Дончев и „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов – са в стадий на постпродукция. Всички филми са подпомогнати от Националния филмов център.
Три от филмите са дебюти и с международно участие.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ФЕСТИВАЛА В КАН

 • Първият фестивал в Кан е трябвало да се състои в началото на септември 1939 г., но поради започването на Втората световна война неговото първо издание е отложено за по-добри времена. Това се случило едва през 1946 г.
 • До 50-те години фестивалът се провеждал през есента, след което е преместен през май.
 • За пръв път започва да се връчва „Златна палма“ (Palme d'Or) през 1954 г.
 • За дните, през които се провежда фестивалът в Кан местните хотели получават около 15% от годишните си приходи. Техните доходи през този период са по-високи от средните им постъпления около 5 пъти.
 • Около 4000 журналисти отразяват събитията по време на този фестивал, което прави това събитие второ по важност на света (след летните олимпийски игри).
 • Първата и единствена досега жена-режисьор, спечелила „Златна палма“ в Кан е австралийката Джейн Кемпиън (Jane Campion), удостоена с отличието през 1993 г. за филма й „Пианото“. Тогава наградата получава и китайският режисьор Чън Кайгъ за филма „Сбогом, спътнице моя“.
 • Само два документални филма са отличавани със „Златна палма“. За пръв път това се е случило през 1956 г., когато престижното отличие печели Жак-Ив Кусто за документалната си творба „В света на мълчанието“ (Le monde du silence), а вторият път е през 2004 г., когато Майкъл Мур е удостоен със „Златна палма“ за „Фаренхайт 9/11“.
 • По време на миналогодишното издание на фестивала цената на един билет за филм от фестивалната програма е била 7 евро, а билет за шест прожекции е струвал 30 евро.
 • Средният бюджет на фестивала в Кан е 20 млн. евро, като половината от тази сума осигурява френската държава, а другата половина се набавя от частни източници.

  Световно известният френски биолог и документалист, носител на наградата "Оскар" за "Походът на императорите" (2005) Люк Жаке пък ще закрие фестивала с най-новия си филм "Лед и небе" (La glace et le ciel), който е посветен на глобалното затопляне и последствията от него.

  Източници: dnevnik.bg , официалният сайт на 68-ия фестивал в Кан

 



Коментари (0)