Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТАЗИ НОЩ ВРЪЧВАТ НАГРАДИТЕ "НЕЗАВИСИМ ДУХ"


27.02.2016  Текст:  Kastel

КЛАСАЦИИ

   

 

Тази нощ в Лос Анджелис ще бъдат раздадени  отличията за постижения в сферата на независимото кино, наречени "Независим дух" (Independent Spirit Awards).  Те  са замислени като алтернатива на „Оскар”-ите и не случайно се връчват ежегодно (вече повече от три десетилетия) в навечерието на помпозните церемонии за наградите на Американската киноакадемия.

Фаворитът за тазгодишните награди "Независим дух" е пренебрегнатият при номинациите за оскарите филм на Тод Хейнс "Каръл" (Carol), който има общо 6 номинации (включително за най-добър филм и най-добър режисьор), следван от "Спотлайт" (Spotlight) и "Безродни зверове", които имат по 5 номинации (включително за най-добър филм и най-добър режисьор). "Аномалиса" (Anomalisa) и "Мандарина" (Tangerine), които също са н съревнованието за наградите за най-добър филм и най-добър режисьор имат общо по 4 номинации. 

Миналата година се случи нещо, което показа на целия свят, че стойностните филми в САЩ се правят извън големите студиа на Холивуд и че доброто американско кино е всъщност независимото кино. Защото "Бърдмен", който излезе победител в надпреварата за най-добър независим филм на 2014 година, впоследствие спечели и "Оскар" за най-добър филм, а Ричард Линклейтър, който бе отличен с "Независим дух" за "Юношество" и бе сред номинираните за "Оскар" за най-добър режисьор, отстъпи пред Алехандро Иняриту - режисьора на "Бърдмен". Еманюел Любецки триумфира като най-добър оператор и в двете надпревари, както и Джулиан Мур, Патриша Аркет и Дж. К. Симънс, изпълняващи съответно главна роля във "Все още Алис" и поддържащи в "Юношество" и "Камшичен удар".  Полският "Ида", който спечели  наградата "Независим дух" за най-добър неанглоезичен филм, следващата нощ получи и "Оскар" в същата категория. 

Това бе невиждан досега триумф за американското независимо кино, който е напълно заслужен на фона на тоталното отстъпление в художествено отношение на холивудските филми през последните години. 

Източник: spiritawards.com

 

 

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)