Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТАЗИ НОЩ ВРЪЧВАТ НАГРАДИТЕ „НЕЗАВИСИМ ДУХ“


25.02.2012  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Ежегодно скъпата и помпозна церемония по връчване на „Оскар”-ите е предшествана от скромна, но в много отношения по-важна церемония, по време на която награждават филми и творци на американското независимо кино.
Наградите, които са наричани "Независим дух" (Independent Spirit), се разглеждат като алтернативни на тези, които ще бъдат тържествено раздадени утре вечер в „Кодак тиътър” в Лос Анджелис. Но от няколко години се забелязва нещо много показателно - тенденция на частично съвпадане на претендентите за едните и другите отличия, което е голямо признание за качеството на творбите, създадени извън големите студиа на Холивуд с далеч по-скромни бюджети.
Победителят преди две години, например, бе покъртителната драма на Ли Даниълс „Прешъс”, отличена с пет награди „Независим дух”, а впоследствие и с два „Оскар“-а. А Джеф Бриджис, който бе обявен за най-добър актьор в независим филм през 2009 г. за ролята си в „Лудо сърце“ (Crazy Heart), впоследствие спечели и „Оскар” за същата роля.
Черният лебед“ на Дарън Аронофски, който пък миналата година спечели 4 награди „Независим дух“ за най-добър независим филм на годината, най-добър режисьор (Дарън Аронофски), най-добра актриса в главна роля (Натали Портман) и най-добър оператор (Матю Лайбетик), впоследствие донесе и „Оскар“ на Натали Портман.
Тази година настъплението на независимото кино продължава. Сред петте претенденти за „Независим дух“ в категорията „най-добър филм на годината“ е и филмът „Артистът“, който е сред фаворитите за „Оскар“ в същата категория. И ако той излезе победител и в двете съревнования, това ще бъде безпрецедентен случай в историята. Защото както вече подчертах – наградите „независим дух” се възприемат като алтернатива на „Оскар”-ите, с които дълги години бяха награждавани предимно филми, произведени от големите холивудски студиа. Пълният списък на номинациите за тазгодишните награди "Независим дух" може да видите тук.
Направих си труда да съставя и следния списък, включващ всички филми, които са били удостоявани досега с награди „независим дух” в две от основните категории – най-добър игрален филм и най-добър режисьор:

Източник: IMDBКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)