Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СВЕТЪТ МОЖЕ ДА ВИДИ ОЩЕ ЕДИН ФИЛМ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ОРСЪН УЕЛС


24.01.2011  

НОВИНИ

   

Филм на Орсън Уелс, заснет преди 30 години, може най-накрая да излезе по екраните. „Другата страна на вятъра“ (The Other Side of the Wind) не се появява по екраните през 70-те години на миналия век, заради юридически и финансови затруднения. Но пред днешните зрители се открива възможността да видят още един филм от легендарния създател на „Гражданинът Кейн“.
Джон Хюстън, който също е знаменит кинематографист, изпълнява във филма ролята на възрастен кинорежисьор, който се опитва да реанимира кариерата си, снимайки филм с много секс и насилие.
И този проект подобно на повечето филми на Орсън Уелс среща безброй пречки по пътя си. Работата върху сценария започва още в края на 60-те, а снимките - през 1969г. През 1972-а Уелс заявява, че почти е приключил работата над филма, но и през 1976 още твърди, че работата е към края си.
През 1979-а завършва монтажа на около 40 минути от заснетия материал. Но по това време възникват непреодолими финансови и юридически проблеми, свързани със свалянето на монархията в Иран. Продукцията е частично финансирана от зетя на иранския шах. Филмът е запечатан в парижки сейф в очакване на момента, когато всички заинтересовани страни постигнат съгласие помежду си.
Освен Джон Хюстън в „Другата страна на вятъра“ са се снимали и други знаменити колеги на Орсън Уелс, като Питър Богданович, Денис Хопър, Клод Шаброл, а също и легендарната френска актриса Жана Моро, както и любовницата на Уелс - Ожа Кодар.
Именно тя държи част от правата върху филма и сега най-после изявява готовност да ги продаде.
Питър Богданович още през 2004-а заявява, че се кани да реставрира лентата и да представи завършения филм. Но работата се проточва и преди година той споделя песимизма си относно възможността зрителите да видят филма окончателно завършен.
Освен Кодар, намерение да продаде своя дял от правата върху заснетия материал има и вдовицата на роднината на иранския шах, която за целта наема компанията Gipson Hoffman & Pancione. Именно нейният представител - юристът Кенет Сайдъл информира британския издание „Observer“ за това, че се водят преговори, в резултат на които може да се стигне най-после до излизането на филма по екраните.
Актьорът Дани Хюстън – син на Джон Хюстън – още преди пет години припомня, че Орсън Уелс навремето дава най-подробни указания на Питър Богданович относно окончателния монтаж на филма. Затова сега се очаква именно този известен американски режисьор да завърши филма.
Източници: сайтовете Collider.com и КиноПоиск.Ru
 Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание