Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СТУДЕНТСКИЯТ ФИЛМ "ЖАЛЕЙКА" СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА 20-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


20.03.2016  Текст:  Kastel

20 София Филм Фест

   

Студентският филм "ЖАЛЕЙКА" с режисьор Елица Петкова e големият победител на 20-ия София Филм Фест. Това е продукция на Германската филмова и телевизионна академия (DFFB), която е осъществена в сътрудничество с Централния фонд за стратегическо развитие (ЦФСР) на НБУ за скромните €10 000 (по данни на IMDB). Тя бе удостоена на тържествена церемония снощи в зала 1 на НДК от журито, председателствано от грузинския режисьор Дито Цинцадзе, с ГОЛЯМАТА НАГРАДА „СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО” ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в международния конкурс, чието парично изражение от 7 000 евро се осигурява от Столична община. 
Този филм бе отличен със Специален диплом от журито на конкурса в програмата "Generation 14plus" на Берлинале'2016. Повече за филма и неговия режисьор Елица Петкова може да научите от тук.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО бе присъдена на филма „ЛЯТОТО НА ЗАМРЪЗНАЛИТЕ ФОНТАНИ” (Грузия-Русия) на режисьора Вано Бурдули.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА получиха Томаш Вейнреб и Петер Казда за филма „АЗ, ОЛГА ХЕПНАРОВА” (Чехия-Полша-Словакия).

С почетен диплом (Special Mention) бе отличена Анжела Недялкова за ролята й в „РАЙСКАТА СТАЯ” (Холандия-Швеция-България).

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в размер на 6 000 евро бе връчена на режисьора Тома Вашаров за филма му „НА ЧЕРВЕНО” (България).

НАГРАДАТА „ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ спечели филмът „ЛУДОСТ” (Турция-Франция-Катар) на режисьора Емин Алпер, който преди три години също излезе победител в Балканския конкурс с филма си "Зад хълма". 
НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за най-добър филм в конкурса за балканско кино бе присъдена на „КАРЪЦИ” (България) в лицето на режисьора Ивайло Христов. 

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ получи филмът „Г-Н ГАГА” (Израел-Швеция-Германия-Холандия) на режисьора Томер Хайман.
Документалното жури отличи с ПОЧЕТНИ ДИПЛОМИ (Special Mention) „Кеймбридж” (България) на режисьора Елдора Трайкова и „Земята, която спечелихме” (Нова Зеландия) на режисьора Кристофър Прайър. 

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, която бе определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина), и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан), спечели „ЖАЖДА” (България) с режисьор Светла Цоцоркова. 
НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ (международната критика) бе връчена на турските режисьори Сонер Джанер и Баръш Кая за филма им „РАУФ”.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс „ДЪЩЕРИТЕ НА ДАНСИНГА” (Полша) на режисьорката Агнешка Смочинска.

LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА, която бе определена от вота на зрителите за филми от специална селекция в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, получи режисьорът Димитър Коцев-Шошо за филма „Баща ми, майка ми, сестра ми”, който ще бъде разпространяван в кината под заглавието "Маймуна".

В рамките на 20-ото издание на международния София Филм Фест бяха удостоени с НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино режисьорите: ТЕД КОЧЕВ (САЩ-Канада),  който е вече официално и български гражданин, ТЕРИ ГИЛИЪМ (Великобритания) и БЕЛА ТАР (Унгария). 

20-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 210 филма от 58 държави. 269 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. 
Източник: официалният сайт на 20-ия София Филм фест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации