Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СТРАХОТНА ИЗНЕНАДА В НОМИНАЦИИТЕ ЗА РУМЪНСКИТЕ ФИЛМОВИ НАГРАДИ


28.02.2013  Текст:  Kastel

Раду Жуде

   

Изненадваща новина дойде от съседна Румъния, където бяха обявени номинациите за годишните филмови награди „Гопо“. Макар и да не е за вярване, но е истина, че в нито една от категориите не е предложен нашумелият филм на Кристиан Мунджиу „ОТВЪД ХЪЛМОВЕТЕ“ (Dupa dealuri), който миналата година спечели наградите за най-добър сценарий и най-добра актриса на кинофестивала в Кан, а впоследствие представи достойно румънското кино в надпреварата за „Оскар“ за чуждестранен филм, достигайки до краткия списък от 9 заглавия, от които впоследствие бяха определени петте номинирани. В съревнованието се състезаваха рекорден брой филми от общо 71 страни на света.
И същият този филм не е намерил място сред претендентите за националните кинонагради на Румъния!
Вече плъзнаха слухове за грандиозен скандал, принудил носителя на „Златна палма“ за „4 месеца, 3 седмици и 2 дни“ Кристиан Мунджиу да изтегли „Отвъд хълмовете“ от участие в номинациите за румънските награди. Каква точно е истината – предстои да разберем.

Пълният списък с номинациите може да видите тук.

На 25 март румънските филмови награди ще бъдат връчени за седми път. Те са наречени „Гопо“ в чест на Йон Попеску – Гопо, който е сред най-прочутите кинематографисти на нашата северна съседка. Създател е на „Кратка история“ (Scurta istorie), който през 1956г. печели „Златна палма“ в Кан за най-добър късометражен анимационен филм.

Източник: официалният сайт на румънските филмови награди „Гопо“.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)