Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СТАРТИРА ПЪРВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА СПОРТНИТЕ ФИЛМИ


28.05.2016  Текст:  Kastel

кинофестивали

   

Дебютното издание на "София Спорт Филм Фестивал" (Sofia Sport Film Festival) бе открито снощи (27 май) в столичното кино „Люмиер“. Фестивалът е организиран от фондация "София – Европейска столица на спорта" и "Сюблим Ивентс" в партньорство с НДК, подкрепа от Столична община и по идея на актрисата Жана Караиванова, основател и организатор на фестивалите на българското кино в Ню Йорк и на независимите американско кино (So Independent) в София. Селекцията от 9 заглавия, включени в програмата на първия международен преглед на филми със спортна тематика, е също нейно дело. Сред тях се открояват няколко от най-горещите документални хитове на световния филмов пазар, вписващи се чудесно под фестивалното мотото: „КЪДЕТО СПОРТЪТ СРЕЩА ИЗКУСТВОТО“

Програмата бе открита с прожекция на нашумелия британски документален филм "ПАЛИО" (Palio), който надниква зад кулисите на най-старото конно състезание в света, организирано два пъти годишно в италианския град Сиена. Той е част от документалната селекция на прочутия нюйоркски фестивал „Трайбека“ през 2015-а и е удостоен с наградата за най-добър монтаж в лицето на Валерио Бонели, допринесъл за успеха и на „Победа в кръвта“ - още един миналогодишен кинохит със спортна тематика, посветен на славата и падението на легендарния американски колоездач Ланс Армстронг.

Впрочем, още две от заглавията в програмата на „София Спорт Филм Фестивал“ са участвали с успех в „Трайбека“.

Представената снощи американско-кубинска продукция „АВТОМОБИЛЕН КЛУБ ХАВАНА" (Havana Motor Club) е за първото автомобилно състезание в Куба след повече от половин век. На т.нар. Остров на свободата този спорт е бил практически недостъпен след 1960 година, заради американското търговско ембарго и забраната върху търговията с коли. Преди 1 януари 2014 г. кубинците трябваше да имат разрешение от властите, за да си купят кола от държавната компания, която продава нови и употребявани автомобили. В резултат на това автомобилните традиции там бяха буквално замразени и по улиците на Хавана през този период бе възможно да се видят само стари модели превозни средства. “Автомобилен клуб Хавана” е оригинален поглед към издръжливостта и гения на кубинците и техния състезателен дух.
"НАМУШКАН" (Gored) e американски пълнометражен документален филм, който разказва уникалната история на прочутия бикоборец Антонио Барера. Поради това, че се е осмелявал да излиза на арената без всякаква подкрепа, той е намушкван 23 пъти, в резултат на което е претърпял 17 операции и има безброй счупени кости и психически травми. Филмът се фокусира върху неговото последно излизане на арената и съмненията, които го обхващат преди това. Защото най-голямото му желание е да оцелее, за да бъде отново със семейството си. Той ще бъде показан в неделя от 18 часа.

Вторият фестивален ден (събота) е посветен на екстремните спортове. Не е за пропускане "ДА ЛЕТИШ ОТНОВО“ (Fly Again, 2015) - един от най-емоционалните филми на българската звезда в парапланеризма Веселин Овчаров. Той разказва за Даниел Веласко, който след инцидент през март 2001 –ва в Мауи остава парализиран от кръста надолу. Въпреки че е в инвалидна количка, Веласко не прекарва времето си в самосъжаление, а се подготвя да се върне обратно в небето, за да полети отново.

Новозеландската продукция "ОТВЪД ПРЕДЕЛА" (Beyond the Edge, 2013), която е посветена на първото изкачване на Еверест през 1953 г., е сред най-стойностните спортни филми през последното десетилетие. Печели награда на публиката от фестивала в Торонто преди три години, както и отличието за най-добър 3D документален филм от фестивала "Camerimage" в Полша. След битка с унищожителни ветрове, минусови температури и височинна болест, сър Едмънд Хилари и Тензиг Норгей постигат невъзможното и стават първите хора покорили връх Еверест. Филмът е класически триумф на „малкия човек”, разказ за издръжливостта, упорството и смелостта пред лицето на непосилни препятствия.
Американският документален филм "ПОБЕДИТЕЛ: СЪСЕЗАТЕЛНИЯТ ЖИВОТ НА ПОЛ НЮМАН" (Winning: The Racing Life of Paul Newman, 2015), с който ще бъде закрита фестивалната програма в неделя вечерта, също е задължителен не само за любителите на спортните филми, но и за многобройните почитатели Пол Нюман. Светът го познава като един от най-талантливите и забележителни американски актьори. Малцина обаче знаят за неговата страст към автомобилните състезания, която го обзема до такава степен, че в един момент актьорската му кариера остава на заден план. Нюман печели 4 национални титли като шофьор и 8 шампионата като собственик. Нелош резултат за мъж, който е започнал състезателната си кариера на 47 години! 

Източник: официалният сайт на фестивала

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации