Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СТАРТИРА 50-ят МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В КАРЛОВИ ВАРИ


04.07.2015  Текст:  Kastel

Аферим

   

С рехаво българско участие стартира снощи 50-ият кинофестивал в Карлови Вари (Чехия). Нямаме наш представител не само сред претендентите за "Кристалния глобус" в основната програма, но дори и в конкурса "На Изток от Запада" (East of the West),  в който са селектирани само филми от Източна и Централна Европа.  
Но би било неправилно да си мислим, че юбилейното издание на големия международен кинофестивал в прочутия чешки курорт ще премине съвсем без български заглавия. Защото в документалния конкурс ни представя "МЕЧТА ПО ЗАПАДА" - новият филм на режисьора и продуцента Тонислав Христов (вижте тук интервю с него).  Както е известно, той е от Враца, но е завършил документално кино във Финландия, където живее вече повече от десетилетие. Първият му  филм "Правилата на ергенския живот" излезе победител в документалния конкурс на 15-ия София филм фест през 2011 г., а "История за храната и душата" от 2013 г. намери място в селекцията на престижния Международен фестивал за документално кино в Амстердам (IDFA). Третият му пълнометражен документален филм "Любов и инженерство" (Love & Engineering) имаше световна премиера на фестивала "Трайбека" през април миналата година, след което бе показан на няколко големи международни форуми, като "Хотдокс" в Торонто, фестивала в Хелзинки, Visions du Reel в Нион, "Карлови Вари" и Сараево.
"МЕЧТА ПО ЗАПАДА", който участва в конкурса за документално кино в Карлови Вари с англоезичното си заглавие "Once Upon a Dream – A Journey to the Last Spaghetti Western", е копродукция на ELEMAG (Германия), YLE (Финландия) и СОУЛ ФУУД (България). Негови съперници са 15 филма от Латвия, Австрия, Испания, Германия, Швейцария, Великобритания, Малта, Украйна, Чили, Канада и Чехия. Страната-домакин е представена от три заглавия, едно от които (Mallory) е дело на прочутата чешка документалистка Хелена Тшрештикова (Helena Trestikova), печелила три пъти конкурса в Карлови Вари - през 1998, 2001 и 2012 година, както и Европейската филмова награда за най-добър документален филм през 2008 година с "Рене" (René).
Прожекцията на филма на Тонислав Христов, която ще бъде фактически негова световна премиера, е насрочена за 8 юли. Пълния списък на филмите от документалния конкурс в Карлови Вари може да видите тук.
"УРОК" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е избран в престижната селекция от 10 европейски филма на списание “Варайъти” (Variety Critics’ Choice). "Цветът на хамелеона" на Емил Христов бе първата родна кинопродукция, представена от критиците на американското списание преди две години. Програмата “Variety Critics’ Choice” е част от фестивала в Карлови Вари от 2001 г. 
С българско участие е и "АФЕРИМ!" (Aferim!) на румънеца Раду Жуде, който бе отличен със "Сребърна мечка" за режисура на Берлинале в началото на тази година. Тази копродукция на Румъния, България, Чехия и Франция, която видяхме на 19-ия София Филм Фест, е част от изключително силната селекция на програмата "Хоризонти" (Horizons) на фестивала в  Карлови Вари.  В нея са представени трийсетина значими арт филми от целия свят, сред които се открояват новите творби на прочути кинорежисьори като Дзя Джанкъ, Пол Томас Андерсън, Матео Гароне, Паоло и Виторио Тавиани, Паоло Сорентино, Йоргос Лантимос, Андрей Кончаловски и др.   

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ГЛАВНАТА НАГРАДА "КРИСТАЛЕН ГЛОБУС"

В съревнованието за наградата "Кристален глобус", която международното жури ще присъди на най-добрия филм от основния конкурс за игрално кино, участват 13 заглавия от Италия, Гърция, САЩ, Германия, Косово, Македония, Франция, Румъния, Дания, Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Канада и Австрия. Стана традиция през последните години Румъния да бъде сочена предварително за един от фаворитите в международните фестивали. Тя участва с два филма в основната програма. Единият е "Бокс" (Box) на Флорин Шербан (Florin Serban) - режисьорът на "Ако искам да свиря, аз свиря", а другият - "Вълшебната планина" (La montagne magique) на Анка Дамиан (Anca Damian). 

Според художествения директор на фестивала Карел Ох, фестивалната администрация е положила сериозни усилия, за да успее да подбере силна конкурсна програма за юбилейното 50-то издание. В интервю за радио "Прага" той отбелязва специално новата секция "Шест близки контакти" (Six Close Encounters), в която световноизвестни кинотворци представят своите любими филми. Сред тях са японецът Сион Соно, кореецът Ким Ки-дук, белгиецът Михаел Роскам, испанецът Луис Минаро... 
Фестивалът в Карлови Вари, който има най-престижната международна категория "А", е утвърдил отдавна позицията си на най-значим международен кинофорум в Централна и Източна Европа. И този път неговите организатори са осигурили задължителното звездно участие. Сред специалните гости се откроява прочутият американски актьор Ричард Гиър, който вече бе удостоен с почетен "Кристален глобус" за цялостния си принос към киноизкуството на тържествената церемония по откриването. Фестивалът продължава до 11 юли. 
Източник: официалният сайт на 50-ия кинофестивал в Карлови Вари

50th Karlovy Vary International Film Festival 2015 from nonstoprevolution on Vimeo.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)