Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СОЦИАЛНОТО КИНО: „РОДЕНИ В БОРДЕИТЕ“ – НОСИТЕЛ НА „ОСКАР“ ЗА 2004 г.


26.11.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

В рубриката, посветена на социалното кино, която цели да фокусира вниманието към филми, противостоящи на пуканковото холивудско кино, този път представям „РОДЕНИ В БОРДЕИТЕ“ (Born Into Brothels: Calcutta's Red Light Kids, 2004).
Разтърсващата лента на Зана Бриски и Рос Кауфман е отличена с „Оскар“ за най-добър документален филм на 2004 година. Тя е свидетелство за една друга, скрита от любопитните погледи, страна на бурно развиващата се днес Индия – улицата на червените фенери в Калкута.
Създателите на този уникален филм са успели да сторят невъзможното – не само да покажат мизерното всекидневие на сирачетата и проститутките, обитаващи тази улица, но и с тяхна помощ да заснемат най-ужасяващите моменти в живота им. Изключителна кинотворба, изтъкана от истина и мъка.
Зана Бриски е професионален фотограф, която пристига в Калкута през 1998 г. В продължение на години изучава живота на проститутките и техните деца – отхвърлени от обществото, изпаднали на дъното на мизерията и обречени на най-ужасната съдба. Тя успява да се сприятели с някои от децата, подарява им фотоапарати и се опитва да ги научи на тънкостите на фотографията. Голяма част от техните собствени снимки са включени във филма и благодарение на тях можем да усетим още по-силно унизителната атмосфера, в която живеят тези малки клетници.
Гледайте този поетичен и разтърсващ документ, който няма нищо общо с филмите, които бълва индийската индустрия за развлечения, наречена Боливуд.
Линк към филма: „РОДЕНИ В БОРДЕИТЕ
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации