Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СОЦИАЛНОТО КИНО: „ГРАДИНАТА" - НОМИНИРАН ЗА "ОСКАР" ПРЕЗ 2009г.


15.01.2012  Текст:  Kastel

документално кино

   

В рубриката, посветена на социалното кино, този път предлагам да гледате „ГРАДИНАТА“ (The Garden), номиниран за „Оскар“ за най-добър пълнометражен документален филм преди три години.
Това е разтърсващо свидетелство за антихуманната същност на съвременния капитализъм, разкрито със средствата на киното от младия американски режисьор Скот Хамилтън Кенеди. Неговият филм ни тласка към неутешителния извод за обречеността на опитите на малките хора да отстояват правото си на достойно съществование срещу настъплението на частната собственост, охранявана от държавата и закона.
Градината“ е разказ за едно мирно въстание срещу циничното управление на продажните политици и едрите собственици.
Историята започва през 1992 г., когато след побоя над чернокожия младеж Родни Кинг, извършен от бели полицаи, Южният център на Лос Анджелис се превръща в арена на кървави битки между силите на реда и дискриминираните малцинства. Бунтът, освен че води до десетки жертви, множество ранени и щети за 1 милиард долара, изкарва на бял свят проблемното съжителство в града между различните култури и етноси.
За да успокои духовете, градската администрация позволява на част от най-бедните граждани да култивира един занемарен терен в града, който те успяват да превърнат в цветуща градина - най-голямата обществена овощна градина в САЩ, която им помага да прехранват многолюдните си семейства.
Но любовта и всеотдайността на тези фермери в сърцето на големия град, са поставени под въпрос, когато години по-късно в резултат на тайно споразумение между общината и бившия собственик на терена, се стига до решение за тяхното прогонване.
Близо 4 години Скот Хамилтън Кенеди снима епичната битка на тези отрудени хора за запазването на малкия им оазис сред градската пустиня.
Тя предизвиква интереса и мобилизацията и на доста граждански организации и прочути филмови звезди, които се опитват да им помогнат.
Но как завършва всичко – ще разберете, ако изгледате до края този изключителен филм, демонстриращ невороятната сила на документалното кино.
Гледайте "Градината" онлайн с бълг. субтитри тук.  
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации