Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

SOFIA BITING DOCS СТАРТИРА С ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ


10.10.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Тази вечер от 19 часа в столичния Дом на киното се открива първото издание на международния фестивал за документално кино SOFIA BITING DOCS, организиран от сдружение "Позор" със съдействието на фестивала за човешки права "Един свят" в Прага, Чешкия център в София и фондация "Кино Изток".
Програмата представя селекция от награждавани документални филми, засягащи на пръв поглед преексплоатирани, но същевременно важни теми като нарушаването на човешките права, интеграцията на малцинствата в обществото, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора, информира, провокира и го дискутира.
Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала ще се проведат дебати и лекции, които разглеждат различни "хапливи" и неудобни за много хора въпроси като целта им е не толкова да се намерят решения на проблемите, а да ги популяризират и да информират, като в търсене на обективността да отговорят на много въпроси, които всеки от нас си задава.
От 10 до 17 октомври ще бъдат представени премиерно 19 филма, някои от които са наградени на престижни международни кинофоруми.
Официалното откриване на Sofia Biting Docs тази вечер предлага премиерата на българския филм „Ром Кихот“ на Нина Пехливанова и Петя Накова, който е колоритен поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала. Неговите създатели са открили своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето. Техният увлекателен разказ проследява перипетиите в живота на четирима герои, обединени по парадоксален начин от пародийни контрасти и неизбежни прилики.
Снимките на филма, продължаващи повече от година, са базирани върху книгата на Петя Накова „Проповедникът и Черният кон” – документален роман за пастор Емил Димитров. Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като съавтор и Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот цигански образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син. 
„Ром Кихот“ е продукция на АРС Диджитъл Студио с подкрепата на ИА Национален филмов център.

Сред акцентите на фестивала ще бъдат още „Кралицата на Версай“ (The Queen of Versailles), отличен с наградата за документална режисура на миналогодишния фестивал за независимо кино „Сънданс“, „Невидимите“ (Les invisibles), награден със „Сезар“ за най-добър документален филм, звездният „Дайте ни парите“ (Give Us the Money) с Боно, Боб Гелдоф и Бил Гейтс, както и „Детропия“ (Detropia), номиниран за наградата на журито на кинофестивала „Сънданс“ през 2012 г. 
Повече за останалите заглавия, включени в програмата, както и за датите и началните часове на отделните прожекции, може да научите от сайта на сдружение Позор.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)