Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

SO INDEPENDENT СТАРТИРА С ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ФИЛМ „НЕБРАСКА“


25.10.2013  Текст:  Красимир Кастелов

Александър Пейн

   

Четвъртото издание на фестивала на американското независимо кино (So Independent) стартира снощи с прожекция (в Синема Сити Парадайс център) на „НЕБРАСКА“ - филм на прочутия режисьор Александър Пейн, отличен с „Оскар“ за сценариите на „Отбивки“ (Sideways) и „Потомците“ (The Descendants).
И с новата си творба, съчетаваща блестящо комедията и драмата, той се доказва като един от най-проникновените познавачи на човешката душа в съвременното кино, който не се опитва да се нагажда към примитивните вкусове на масовата публика. Това е подсказано още с избора на черно-бялата лента, който е най-правилният, по мое мнение, с оглед на меланхоличния разказ за опитите на един склерозирал старец за себеутвърждаване пред прага на смъртта. 
За Пейн този филм е реализиране на отдавнашен негов стремеж да разкаже история, която да бъде представена в черно и бяло. „Като че ли сюжетът сам го изискваше“, - уверява ни той в интервю пред сайта Indie Wire, в което споделя мотивите си да избере толкова възрастен главен герой.
За своето блестящо изпълнение на главната роля 77-годишният Брус Дърн бе удостоен с наградата за най-добър актьор на последния кинофестивал в Кан, където „Небраска“ бе сред основните претенденти за „Златна палма“. „Възрастта затрива личността ни, кара ни да губим достойнството си. Този филм показва колко е важно да не изпускаме тези неща от контрол.“ – казва още Александър Пейн в интервюто за „Indie Wire“.
На повърхността това е банална история за един баща-алкохолик, който вярва, че е спечелил един милион долара и успява да въвлече семейството си в едно на пръв поглед безсмислено пътешествие от Монтана до Небраска, за да си получи наградата. Макар и да не вярва, че лотарийният билет е истински, единият от двамата му сина не само съумява да го предпази от опасностите по пътя, но и да се сближи истински с човека, за когото всъщност не е знаел почти нищо. Тяхното пътешествие през провинциална Америка им предоставя възможност за пръв път да се опознаят. Това е класически разказ за бащи и синове, за младостта и старостта, за взаимното привличане и отблъскване между родители и деца. А най-голямото му достойнство, според мен, е че нито за миг не изпада в сантименталност, благодарение на уверената рeжисура на Александър Пейн. Всеки друг, не толкова тънък познавач на хората като него, би го представил като мелодрама.
Един от по-ранните филми на Пейн („Относно Шмид“) също изследваше потайностите на човешката душа през образа на застаряващ самотник, пресъздаден великолепно от Джак Никълсън. Както в него, така и в „Небраска“, е използвана майсторски жанровата схема на роуд-муви, за да бъде показана една различна Америка, която малцина познават, защото масовото кино никога не проявява интерес към нея. Едва ли е случайно, че някои по-наблюдателни критици не пропускат да отбележат, че режисьорът прониква надълбоко и в психологията на съвременното американско общество, в което може да се уверим при по-внимателно вглеждане. Само тогава бихме могли да усетим тънката язвителност, с която този филм се отнася към мита за добронамерените американци, които видите ли не познавали какво е завист и поощрявали с охота опитите на другите да успеят.
„Небраска“ е безкрайно очарователен, тих филм, който не е инспириран от гръмки скандални теми, а още по-малко от желание да шокира с начина си на разказване или пък със специални ефекти. Адресиран е към онези, които все още вярват, че киното е изкуство и се надяват да им помогне да научат нещо за себе си. Той ще има още една прожекция днес в кино „Люмиер“, на 28 октомври в Дома на киното и на 30-ти в обновения киносалон на „Одеон". Пълната програма може да видите в сайта на фестивала. Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание