Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СЛЕД КИНОМАНИЯ ГЛЕДАМЕ БАЛКАНСКА КИНОСЕДМИЦА


30.11.2010  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Филмовият маратон в столицата, започнал още в началото на ноември с фестивала на американското независимо кино и последван от 24-ата КИНОМАНИЯ, продължава още една седмица – до 5 декември с цяла Балканска киноседмица.


През нея ще видим 7 игрални филма от седем балкански държави.

Снощи БАЛКАНСКАТА КИНОСЕДМИЦА започна с прожекция в кино „Люмиер” на филма „Турнето” (или „Трупата” както са предпочели да го преведат организаторите). Тук е мястото да отбележа, че организатор на тази проява е режисьорът Андрей Слабаков, който в типичния си стил се е погрижил тя да се превърне в истински купон, благодарение на това, че срещу закупен билет всеки зрител може не само да гледа кино, но и да се почерпи с вино и свинско месо.
За разлика от други подобни филмови панорами, този път филмите няма да се представят от техните режисьори, а от актьорите и актрисите, изпълняващи някоя от главните роли – а тях пък ще представят българските им колеги Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Ани Пападопулу, Стефка Янорова, Ненчо Илчев и др.
Сръбският филм „Турнето” (или Трупата) бе представен снощи от актьора Тихомир Станич, изпълняващ една от главните роли в него. Той е сред най-известните актьори в Сърбия. Играл е на сцените на различни големи театри; помнят го с ролите му във „Фауст“ на Гьоте, „Див мед“ на Чехов, „Дон Кихот“ и в любимата му „Детинство“ в театър „Битеф“.
Любопитна информация за него можете да прочетете тук.


Организаторът на Балканската киноседмица Андрей Слабаков и сръбският актьор Тихомир Станич

А сега за филма, който определено не е за изпускане (ще има още една прожекция в „Люмиер” на 5 декември от 20.30 часа).
Действието се развива през 1993-а, най-мрачното време от войната в Босна и Херцеговина. Абсолютно несъзнавайки в какво се забъркват, група актьори от Белград тръгват на път, за да заработят набързо по някой динар чрез „турне” из Сръбска Краина. И преди да разберат какво става, са хванати в капана на ожесточената гражданска война в Босна и започват да се лутат от единия фронт към другия, от една армия към следващата.
По време на ужасяващото си пътуване срещат сръбски, мюсюлмански и хърватски бойци и се сблъскват с на пръв поглед непреодолими опасности, от които винаги успяват да се измъкнат. Именно наивността им, която ги е вкарала в тази кошмарна ситуация, в крайна сметка успява да ги спаси.
След преживените ужаси те се завръщат в театъра си напълно различни.

Филмът е отличен с 5 международни награди, сред които се открояват призът за режисура и наградата на ФИПРЕССИ на кинофестивала в МОНРЕАЛ през 2008г. и наградата на публиката от кинофестивала в Солун през 2008г.
Актьорската игра, както винаги във филмите на Горан Маркович, е на много високо равнище.

Интересно е да се види превъплъщението на Сергей Трифунович в образа на Аркан – бившият комендант на паравоенните части Желко Ражнятович, прочул се със своята нечувана жестокост. С основаната от него Сръбска доброволческа гвардия той върлува в Хърватия и Босна, използвайки конфликтите в бивша Югославия не само за да напада и опожарява села и градове с цивилно население, но и за да изнася от покрайнините на съседните републики конвои с дървен материал и с всякаква “военна плячка”.

 

 

 

Тази вечер в кино „Люмиер” ще бъдат представени два филма – турският „ПРИКАЗКИ ОТ КАРС” (от 18.30 ч.) и гръцкият „ЧЕРНО ПОЛЕ” (от 20.30 ч.).
Програмата до края на седмицата:

сряда (1 декември): „ИЗТОК-ЗАПАД-ИЗТОК” (Албания) и „С ГЛАВА НАДОЛУ” (Македония);
четвъртък (2 декември): „ПОСЛЕДНОТО ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА” (Кипър) и „КИНОКАРАВАН” (Румъния);
петък (3 декември): „С ГЛАВА НАДОЛУ” (Македония) и „ПРИКАЗКИ ОТ КАРС” (Турция);
събота (4 декември): „ЧЕРНО ПОЛЕ” (Гърция) и „ИЗТОК-ЗАПАД-ИЗТОК” (Албания);
неделя (5 декември): „КИНОКАРАВАН” (Румъния) и „ТРУПАТА” (Сърбия).

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)