Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/СЛАВА

   

СЛАВА
СЛАВА

Abraxas Film, Aporia Filmworks, Graal Films See

България, Гърция, 2016, 101 мин.

реж.: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

В ролите: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров

Жанр: драма

Официален сайт:
https://www.facebook.com/thefilmglory

Премиера на: 06.08.2016

Анотация

Едва ли някой е очаквал, че след първия си пълнометражен филм "Урок" Грозева и Вълчанов ще съумеят да покажат отново толкова въздействащо драматичния конфликт между "Малкия човек" и "Системата". 

Но ето, че и с втория си пълнометражен филм те успяват да го сторят, задълбочавайки се в изследването на истински случай от вестникарската хроника с не по-малък замах, от този в "Урок". Сега проследяват трагикомичните премеждия на Цанко Петров (акт. Стефан Денолюбов) – кантонер с говорен дефект и дълъг стаж в БДЖ, който намира цяло състояние, разпиляно върху релсите и го връща в полицията. Постъпката му е добра дошла за обиграната в пиара Юлия Стайкова (актр. Маргита Гошева), която се опитва да я използва, за отклоняване на вниманието от назряващ скандал с далаверите в министерството на транспорта. Но идеята ѝ да го наградят с модерен часовник не се оказва сполучлива, защото Цанко държи много на своя стар - марка „Слава“, който е подарък от баща му. Размяната на часовниците се оказва съдбоносна и за двамата герои.  

Темата за малкия човек, когото бездушната Система смазва, не е нова за българското кино. Но в този филм социалната проблематика е умело пречупена през призмата на черния хумор и иронията, без при това да остане на втори план.  Докато "Урок" напомняше много на филмите на белгийските братя Дарден и на румънската "нова вълна", то „Слава“ се доближава до ярките образци на балканското кино и по-специално на сръбската школа в него. (Вижте повече в сайта неФормално)

В отзив на "Холивуд рипортър" за нашия филм е казано следното: "Ако сте смятали, че златният часовник в "Криминале" е причинил някои проблеми, трябва да видите какво става с часовника в "Слава" - отлично заснета, превъзходно изиграна българска трагикомедия, в която животите на космополитна пиарка и самотен железничар се преплитат по особено злощастен начин."

Награди и номинации:

  • Златна роза' 2016 – най-добър сценарий (Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков) и най-добър оператор (Крум Родригес);
  • Gijón International Film Festival' 2016 - най-добър сценарий (Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков), Награда на ФИПРЕССИ - най-добър филм (Кристина Грозева, Петър Вълчанов);
  • Hamptons International Film Festival' 2016 - Golden Starfish Award (Narrative Feature);
  • Locarno International Film Festival' 2016 - Don Quixote Award - Special Mention;
  • Ghent International Film Festival' 2016 - Special Mention
    и др.

     

 


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)