Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ШОН ПЕН


03.09.2011  Текст:  Красимир Кастелов

Клинт Истууд

   

На 17 август навърши 51 години Шон Пен - една от най-ярките звезди на съвременното американско кино. За три десетилетия се снима в 48 филма, при това в най-разнообразни роли – от драматични до комедийни. Печели признание и като режисьор на 4 игрални филма, представени на на фестивалите в Кан, Локарно, Палм Спрингс и др.

Днес Шон Пен е смятан за един от най-ярките последователи на блестящи актьорски таланти като Марлон Брандо, а в режисурата се опитва да следва примера на независими творци като Робърт Олтман и Алън Пакула.
След като преди две години спечели за втори път „Оскар“ той се нареди до Джак Никълсън, Дъстин Хофман, Том Ханкс и Даниел Дей-Луис, които са единствените съвременни актьори, удостоявани двукратно с престижното отличие за главни роли.
През 2004 година Пен бе отличен за криминалната драма на режисьора Клинт Истууд „Реката на тайните”, а пет години по-късно - за ролята си в политическата драма „Милк” на режисьора Гюс ван Сант.
В края на 2008 г. актьорът получи и наградата на името на Стенли Кубрик, която се дава за върхови постижения в киното от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.
„Този популярен актьор, режисьор и продуцент е истинска филмова икона. Ролите и темите, които разработва във филмите си, са едновременно провокативни и вдъхновяващи зрителите от цял свят” - заяви Питър Морис, директор на представителството на организацията в Лос Анджелис по време на церемонията по награждаването му.

Вероятно малцина знаят, че Шон Пен бе обявен и за „режисьор на годината” (2007) на кинофестивала в Палм Спрингс (САЩ) за филма му „Сред дивата пустош. Това даде повод да се заговори със суперлативи за разностранните таланти на звездата и за вероятността един ден да спечели „Оскар” и за режисура.
По-миналата година актьорът бе председател на фестивалното жури в Кан. Куриозното бе, че по същото време игра самия себе си във филма на Бари Левинсън „Тайните на Холивуд” (What Just Happened, 2008), в който имаше сцена с премиерата на измислен филм с негово участие, представен именно на кинофестивала в Кан.

БУДНАТА СЪВЕСТ НА АМЕРИКА

Шон Пен навярно е единственият киноактьор, който е отличаван с награди на всички главни фестивали по света – Сан Себастиан, Берлин, Кан и Венеция (два пъти!). Но освен, че е сред най-добрите съвременни актьори, той е смятан едва ли не и за „будната съвест на Америка“, за един от последните холивудски бунтари. Той е сред малцината прочути американци, обявили се открито срещу инвазията на САЩ в Ирак, който дори посещава тази страна точно по времето, когато там се водят най-ожесточени бойни действия.
Активната си гражданска позиция Шон Пен проявява особено остро по време на управлението на бившия американски президент Джордж Буш, призовавайки го непрестанно да спре войната в Ирак и подлагайки го на язвителни критики за „примитивните му възгледи за доброто и злото”. Веднъж дори заявява публично, че мястото на хора като Буш-младши е в затвора.

Eдин от сравнително новите филми с участието на Пен („Нечестна игра“) е посветен именно на темата за това как администрацията на бившия американски президент е подвела общественото мнение, че Саддам Хюсеин крие оръжия за масово унищожение, за да може да започне "начисто" войната в Ирак.
Шон Пен е основател и на фондация за оказване помощ на пострадалите от катастрофалното земетресение в Хаити. На последния кинофестивал в Кан през май тази година пристига направо от този многострадален остров.
Имайки предвид огромните му ангажименти в различни хуманитарни и политически акции, човек трудно може да си обясни как въобще намира време да се снима толкова активно в киното (в основния конкурс на 64-ия фестивал в Кан се състезаваха едновременно два филма с негово участие.
Единият от тях („Това трябва да е мястото”) разказва за усилията на популярен рок-музикант да разкрие убиеца на своя баща – бивш нацист, избягал от Хитлер в САЩ. В него Пен играе ролята на застаряващ поп-певец, напомнящ с „готическия“ си грим и държането си на Ози Озбърн.
Ролята му в „Дървото на живота“ на прочутия режисьор Терънс Малик не е голяма, но има важно значение за посланието на филма, който печели най-голямото отличие на фестивала - „Златна палма“. А това още веднъж доказва, че Шон Пен подбира много внимателно филмите, в които се снима, опитвайки се и чрез тях да отстоява своята гражданска позиция.

ИМПУЛСИВЕН И НЕПРЕДВИДИМ В ЛИЧНИЯ СИ ЖИВОТ

В личния си живот Шон Пен е крайно импулсивен и непредвидим. Прочул се от съвсем млад със скандалите по време на краткия си брак с Мадона, той неотдавна пак дава повод за коментари в жълтата преса, развеждайки се с актрисата Робин Райт и забърсвайки апетитната Скарлет Йохансон.
Знаменитият актьор обаче никога не отговаря на въпроси, свързани с личния му живот и реагира агресивно на опитите на папараците да го снимат без негово разрешение.
Относно актьорската си професия е далеч по-словоохотлив и често говори с признателност за хората, от които се е учил.
„Преминал съм актьорска школа, в която съм изучавал системата на Станиславски, макар че „изучавал“ едва ли е точната дума, защото просто се опитвах да играя по нейните правила. Тя е основата. После започва реалната работа и за да може ролята да се получи, се налага да прибягваш до всички средства, които са ти достъпни. Би могло да се каже, че колекционирам всякакви средства, уча се и от други актьори и вярвам, че с времето ставам по-добър... Във всеки случай, бих искал да е така!“ - споделя той.
Шон Пен не крие и съмненията си, свързани с работата си в Холивуд.
„Изкуството и бизнесът са две взаимно изключващи се неща – казва той. - Принуден съм постоянно да си задавам въпроси относно своето място в света на шоу бизнеса, който е подчинен на рекламата. Това е непрестанна битка за собствената душа и непрестанен страх да не би да продам своя талант. Понякога чувствам, че в света, в който всички са толкова загрижени за здравословния си начин на хранене, има сериозен недостиг на духовна храна за чувствителните души...“
Източник: моята статия за Шон Пен във в. "ТВ Сага" от 01.09.2011Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации