Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Shi

   

Shi
Поезия

Pine House Film

Южна Корея, 2010, 139 мин.

реж.: Ли Чанг Донг

В ролите: Юн Джунгий, Лий Дейвид, Ким Хира

Жанр: драма

Официален сайт:
http://diaphana.fr/film/poetry

Премиера на: 13.05.2010

Анотация

Филмът „Поезия“ на южнокорееца Ли Чанг-Донг („Оазис“, „Тайно слънце“ и др.) се откроява с необикновената си дълбочина и артистизъм. Неговата героиня е възрастна жена (акт. Юн Джунгий), съхранила своята външна и вътрешна красота, поради което изглежда не на място сред обкръжаващата я сивота.
Тя се грижи всеотдайно за дебилния си внук-тинейджър, припечелвайки допълнително като гледачка на парализиран мъж. Вроденият й копнеж по прекрасното я отвежда на стари години в курс по поетично майсторство. Там тя научава, че поезията не се съчинява, а извира от сърцата, отворени за красотата в света.

"Поезията се превръща във вдъхновяващ подтекст от многопластова история в тази смела и интелигентна мелодрама. Ли прави нюансиран анализ на злото и изследва ролята на творчеството като противоотрова срещу подлостта и насилието. Режисьорът стъпва и на опита си като писател и смесва киножанрове с литературни форми, за да създаде лиричен баланс между социалния коментар и поезията в своята изискана ода за непорочността и красотата". (Джована Фулви)

Награди и номинации:
Кинофестивалът в Кан 2010 - награда за най-добър сценарий;
Азиатски филмови награди (Asian Film Award) - награда за режисура и за сценарий.

 


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)