Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ШЕСТТЕ НАЙ-ДОБРИ ФИЛМА НА КЛИНТ ИСТУУД, СПОРЕД САМИЯ НЕГО


15.10.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   
Легендарният американски актьор и кинорежисьор Клинт Истууд определи сам кои са най-добрите филми в режисьорската му кариера. Само с едно изключение - това са филми, заснети от него през последните две десетилетия.
80-годишният класик на холивудскито кино напоследък охотно раздава интервюта за медиите във връзка с предстоящото излизане по американските екрани на най-новия му филм „Hereafter” с Мат Деймън в главната роля.
За разлика от повечето творци, които не са склонни да класифицират своите филми, измъквайки се с шаблонното оправдание, че за тях те са като родни деца, Клинт Истууд най-чистосърдечно се съгласява да го стори.
Прославил се още преди половин век като актьор в уестърните на Серджо Леоне, впоследствие заснема самостоятелно общо 35 филма, в много от които изпълнява главните роли. Но според него най-добрите му филми от режисьорска гледна точка са следните шест:

Джози Уелс: извън закона” (1976) – това е първият уестърн, създаден от Истууд след участието му във филмите на Леоне;
 
Момиче за милиони” (2004) – разтърсваща драма, в която култовият режисьор си позволява да провокира противниците на евтаназията;
 
 
Непростимо” (1992) – „Просто се влюбих в този сценарий”, пояснява самият Истууд.
Това е великолепен филм, близък до естърна, в който става въпрос за достойнството, приятелството, семейството и човешките постъпки;
 


Писма от Иво Джима” ( 2006) – част от дилогията на Истууд, посветена на Втората световна война и по специално на японската гледна точка към нея;

 
 
Птицата” (1988) – превъзходен биографичен филм за човека, от чиято музика Клинт Истууд винаги се е възхищавал;
 
Реката на тайните” (2003) – мистичен трилър за непредсказуемата съдба и за това как понякога всичко се случва по най-лошия сценарий, независимо от нашата добра воля.

 


Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)