Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ШЕРЛОК ХОЛМС И Д-Р УОТСЪН – НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ДУЕТ НА ЕКРАНА


23.02.2012  Текст:  Красимир Кастелов

Робърт Дауни-мл

   

 

Сред най-гледаните филми у нас от началото на тази година е „Шерлок Холмс: Игра на сенки“. За 9 седмици са продадени 135 782 билети, а приходите от световното му разпространение са $510 млн. Първият „Шерлок Холмс“ (2009) на Гай Ричи пък донесе общо $525 млн.

Впрочем, интересът към екранизациите на знаменитите разкази на Артър Конан Дойл винаги е бил много голям. Няма други литературни произведения, които да са филмирани толкова често. Досега са създадени 211 филма, посветени на Шерлок Холмс и доктор Уотсън.
А тези дни бе разпространена новината, че се снима поредният американски тв-сериал за прочутия детектив, озаглавен „Елементарно“. Британският актьор Джони Ли Милър, участвал напоследък в сериалите „Илай Стоун“ и „Декстър“, ще изпълни ролята на Шерлок Холмс в него. Сценарият е поверен на Робърт Доърти, натрупал опит в създаването на известни тв-поредици, като „Ангел на мрака“ (Dark Angel), „Медиум“ (Medium) и „Двойник“ (Ringer). Действието на новата екранизация, подготвяна от тв-канала CBS, се развива в наши дни, което позволява да се правят паралели с британския сериал „Шерлок“, излъчен през 2010 г. по BBC One.
В новата американска версия Шерлок Холмс живее в Ню Йорк, но въпреки това неговите създатели твърдят, че са търсили за главната роля „идеалния джентълмен“ и по тази причина са избрали английския актьор Джони Ли Милър. Той се прочу още в средата на 90-те години с участията си във филми, като „Трейнспотинг“ и „Хакери“. Скоро ще го видим и в „Тъмни сенки“ на Тим Бъртън.
В Русия също се снима нов сериал по Конан Дойл. В ролята на Холмс е Игор Петренко, а на Уотсън - Андрей Панин.

НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ ЗА ЛЕГЕНДАРНИЯ ДЕТЕКТИВ И НЕГОВИЯ ПОМОЩНИК

Шерлок Холмс, безспорно, е най-предпочитаният литературен персонаж в историята на киното!  Но интересът към този образ едва ли би бил толкова голям, ако Артър Конан Дойл не бе създал и доктор Уотсън – неговият партньор. Не случайно, сред критериите, по които днес оценяваме филмите по неговите разкази, най-голяма тежест имат хармоничността и взаимното допълване между изпълнителите на тези две роли, т.е. начинът на представяне на дуета Холмс - Уотсън.
В основата на успеха на филмите за легендарния детектив винаги е било партньорството между него и верния му приятел. Това е заложено от самия писатели в неговите книги, в които Холмс се превръща в това, в което е, на фона на своя наивен партньор, а той пък като литературен персонаж не би имал никакво значение без своя изключителен приятел.
Следователно Холмс и Уотсън трябва да бъдат възприемани като едно цяло. От тази гледна точка не всички филми за техните приключения са оставили някаква следа. Провалите били неизбежни, когато техните създатели се фокусирали върху Холмс или върху сюжетните перипетии, изпускайки от погледа си взаимоотношенията между двамата главни герои, свеждайки ги до: „Как се досетихте, Холмс?” или „Елементарно, Уотсън!”.
Но най-добрите екранизации не допускат тази грешка. А и зрителите са свикнали да очакват с по-голям интерес как ще бъдат представени отношенията между любимите им персонажи в поредния филм за тях.

Нямото и ранното звуково кино не са ни оставили кой знае колко запомнящи се екранизации по книгите на Артър Конан Дойл. Най-известни през този период са лентите с участието на Ейл Норууд (Eille Norwood), Артър Уонтнър (Arthur Wontner) и Джон Баримор (John Barrymore).

Базил Ретбоун (Basil Rathbone) и Найджъл Брус (Nigel Bruce) са първите актьори, съумели да представят на екрана истински запомнящ се дует между Шерлок Холмс и д-р Уотсън. В 14-те американски филма с тяхно участие, заснети от 1939 до 1946 г., за пръв път се акцентира върху личните взаимоотношения на главните персонажи, а външният облик на актьорите съвпада толкова точно с представите на публиката за литературните герои, че и до днес мнозина (особено в САЩ) не могат да си представят други лица на тяхното място.
Сюжетите на филмите с Ретбоун и Брус превъзхождат по-ранните екранизации и по динамизъм и напрежение. От днешна гледна точка се вижда ясно, че много от особеностите на Шерлок Холмс в изпълнението на Базил Ретбоун, както и някои черти на Уотсън, пресъздадени от Найджъл Брус, са били продиктувани именно от стремежа да се отговори на потребностите на жадната за повече динамизъм и драматизъм публика. Ето защо, от всичките причудливи и привлекателни черти на великия детектив, е наблегнато върху неговата енергичност и бързина на мисленето, а пък Уотсън постоянно демонстрира колко е трудно да се опитваш да догонваш този необикновен човек. (Вижте тук първите няколко минути от "Приключенията на Шерлок Холмс", създаден през 1939 г.).
Но наред с възторга си от изпълнението на тези двама актьори, критиците споделят и недоумението си от биещото на очи възрастово несъответствие между тях – Уотсън би могъл да бъде почти баща на Холмс, докато в книгата разликата във възрастта им е около две години. Изследователите на филмите с Ретбоун и Брус ги оценяват толкова високо най-вече, заради това, че насочват вниманието си върху дружбата между Холмс и Уотсън. Поредицата екранизации с двамата актьори е последвана от голям брой кино- и тв-версии, някои от които са сполучливи от гледна точка на приключенски сюжет и актьорско изълнение, но никоя не успява да вникне във взаимоотношенията между легендарния детектив и неговия приятел така, както го правят филмите с Ретбоун и Брус. 

Широко известен, например, е „Личният живот на Шерлок Холмс” (1970) на Били Уайлдър с Робърт Стивънс в ролята на Холмс и Колин Блейкли като Уотсън. Обаче прекалената пародийност и гротескност на тази екранизация не не ни позволява да я включим в класацията на най-добрите, още повече че отношенията между главните герои в нея са представени твърде неестествено.
През периода от 1947 до 1983 г. нито един западен филм за приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън не блести с особена оригиналност при представянето на дуета „Холмс-Уотсън” на екрана.

Затова е толкова изненадващ успехът на руския режисьор Игор Масленников, заснел три телевизионни серии през 1979 г. и още шест от 1980 до 1983 г. с превъзходните Василий Ливанов и Виталий Соломин в главните роли. Оттогава до днес именно тези двама актьори въплъщават за руските зрители образите на безсмъртните литературни герои, така както Ретбоун и Брус все още са идеалните Холмс и Уотсън в представите на американците...
Най-голямото достойнство на филмите на Игор Масленников е в последователното разкриване на различни страни в отношенията между Холмс и Уотсън, представяйки ги като напълно разкрепостени личности, допълващи се взаимно. За своето изпълнение Ливанов и Соломин заслужено печелят европейска награда за най-добър актьорски дует, представящ Холмс и Уотсън. Най-ревностните почитатели на творчеството на Конан Дойл вероятно биха упрекнали съветската поредица, заради отклоненията й от литературния оригинал. Но те са толкова нищожни в сравнение с волностите, които си позволяват някои западни версии и толкова добре служат на основните цели на сериала, че едва ли трябва да се смятат за слабости в крайна сметка.

Сред най-забележителните филми за Шерлок Холмс и д-р Уотсън, без съмнение са тези с Джеръми Брет (Jeremy Brett) и Дейвид Бърк (David Burke), а впоследствие и с Едуард Хардуик (Edward Hardwick). Това са над 40 серии, заснети за британския тв-канал Granada Television от 1984 до 1993 г. За повечето поклонници на Шерлок Холмс именно Джеръми Брет е пресъздал най-ярко на екрана образа на безсмъртния детектив. Причината да бъде оценявана толкова високо неговата интерпретация, е че в края на XX век този актьор съумява да въплъти в лицето на Шерлок Холмс цялото величие на отдавна отминалата Викторианска епоха, както и обаянието на класическия детектив. Много висока оценка заслужава и дуетът, представен от Брет и Бърк, а впоследствие и от заменилия го Хардуик. Смяната на актьорите, изпълняващи ролята на Уотсън, е направена изключително сполучливо и двамата оставят еднакво топли спомени в съзнанието на публиката. Взаимоотношенията между Холмс и Уотсън в тези серии са основани върху своеобразието на всяка от двете личности и може би по тази причина хармонията между тях е толкова удивителна.
Джеръми Брет винаги е твърдял, че „…разказите за Шерлок Холмс – това са разкази за истинската дружба…”. И дълбоко се е надявал, че сериалът успява да накара зрителите да повярват в нейното съществуване. Този голям британски актьор умира през 1995 г. в Лондон на 61-годишна възраст.

Сред по-новите екранизации се откроява телевизионният филм „Произшествие край водопада Виктория” (1992) с Кристофър Лий и Патрик Макни, които представят Холмс и Уотсън в периода на тяхната зрелост. Трябва да се има предвид, че и двамата са на по 70 години по време на снимките. Холмс в изпълнението на Лий се отличава със спокойствие, постоянство и неразговорчивост, а Уотсън, напротив, е извънредно общителен и открит.
И накрая, разбира се, трябва да споменем двата филма на Гай Ричи, излезли по екраните през 2009-та и 2011-та година, най-вече заради огромния им зрителски успех. Първият от тях, озаглавен „Шерлок Холмс“ бе заснет за $90 млн. и донесе $524 млн. приходи от разпространението си по света, а вторият, излязъл в края на миналата година, донесе още $504 млн. при бюджетни разходи от $125 млн.
Трябва да се признае, че въпреки основателното недоволство на ортодоксалните застъпници на оригиналните произведения от твърде необичайната режисьорска интерпретация на Гай Ричи, тези два филма се открояват с чудесните актьорски превъплъщения на Робърт Дауни-мл. и Джуд Лоу в образите на Шерлок Холмс и доктор Уотсън.
Източник: моята статия във в. "ТВ Сага" от 23.02.2012 г.
 

 Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)