Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ШЕР, ЛАЙЗА МИНЕЛИ, БАРБРА СТРЕЙЗАНД И ДЖЕНИФЪР АНИСТЪН СА СРЕД НОМИНИРАНИТЕ ЗА „ЗЛАТНА МАЛИНА“


24.01.2011  Текст:  Kastel

Оскар

   

Ден преди да научим кои са номинираните за тазгодишните награди „Оскар“, бяха оповестени „претендентите“ за „Златна малина". Лауреатите на тези по същество антинагради се обявяват традиционно ден преди светът да узнае кои са новите носители на престижните „Оскар”-и. Този път това ще се случи на 26 февруари.
Миналата година се случи доста конфузна ситуация, защото Сандра Бълок, която бе една от основните претендентки за „Оскар“ в категорията най-добра актриса (и впоследствие го спечели!) бе удостоена с най-нежеланото за всички кинотворци отличие „Златна малина“ – като най-лоша актриса на 2009 година за нейната роля във филма „Всичко за Стив“ (All About Steve).
По принцип много рядко някой от отличените съз „Златна малина“ се явява на церемонията, за да си я получи, но има и изключения като Сандра Бълок например, която си получи малинката лично миналата година, а на следващата вечер грабна и „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля за изпълнението си в „Невидима зона“ (The Blind Side).
Тази година като че ли няма да се случи нещо подобно, но все пак нека изчакаме да научим и номинациите за „Оскар“. Макар че, ако се вгледаме в имената на всички, които може да се наредят сред удостоените с тази антинаграда, ще открием величия, като Шер („Бурлеска“), Лайза Минели (Sex & The City 2), Дженифър Анистън („The Bounty Hunter“ и „The Switch“), Барбра Стрейзанд („Запознай се с малките“) и др.
Списъкът на номинираните за „Златна малина“ се оглавява от две заглавия - „Последният повелител на въздуха“ и „Здрач: Зазоряване - част 1“ – които имат по 9 номинации. А звездите от тинейджърската сага Робърт Патинсън и Тейлър Лаутнър рискуват да получат „Златна малина“ в категорията „най-лош актьор на годината“. Същото се отнася и до изпълнителката на главната роля Кристен Стюарт, която пък е номинирана за най-лоша актриса на годината.
Новият филм на Андрей Кончаловски „The Nutcracker in 3D“ (Щелкунчик и Крысиный король) може да спечели антинаградата за филм, в който е използвана триизмерната технология. Категорията „най-лошо използване на 3D“ е включена за пръв път от тази година и тепърва ще видим дали ще се утвърди.
За учредител на наградите за съмнителни постижения в киното се смята Джон Уилсън (John Wilson) - авторът на книгата „Всичко, което знам, съм го научил от киното“. А годината е 1980.
Оттогава насам тези отличия се наричат „Златна малина” (Razzie Awards). Това им название произхожда от едно от значенията на английската дума „raspberry”. Основното значение на тази дума е „малина“, обаче на сленг "raspberry" е израз на презрение, а също означава неприличен звук, напомнящ изпускане на газове. На „победителите” в конкурса за "Златна малина" връчват изкуствено направена малинка със златно покритие. Първата антинаграда е била присъдена през 1981г. и оттогава се връчва всяка година.
А онези, на които много им се иска да се запознаят с пълния списък на номинираните за „Златна малина“, могат да погледнат в сайта razzies.com.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации