Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ЛИ ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРЕМИЕРА НА "УРОК" ОЧАКВАНИЯ ОБЩЕСТВЕН РЕЗОНАНС?


28.08.2015  Текст:  Красимир Кастелов

Урок

   

Тази вечер от 21.45 часа БНТ 1 ще излъчи премиерно българския игрален филмУРОК“, удостоен миналата година с престижни отличия от международните фестивали в Сан Себастиан, Гьотеборг, Солун, Токио, Варшава и София, а в началото на това лято и с 5 награди (за най-добра пълнометражна продукция, за режисьорски дебют, за режисура на игрален филм, за главна женска роля и за филмова сценография) от Българската филмова академия.
Въпреки признанието на специалистите обаче, този нашумял филм не породи особен интерес сред зрителите, които все още ходят на кино у нас. От 15 май досега са го гледали едва 7689 зрители, според данни на kino.dir.bg. И вероятно това е основната причина да не се осъществи очакваната дискусия върху острите социални проблеми, поставени в него. Би било жалко, ако и премиерата му в националния телевизионен ефир тази вечер не предизвика обществената реакция, която филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов определено заслужава!

"Провинциална учителка обира банка с пистолет-играчка". Новината в медиите подтиква авторите на филма да създадат универсална социална драма за мотивите, тласкащи човека към крайности. Филмът е част от замислена трилогия за “малките герои” на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество.

Учителка по английски в малко градче край София се опитва да даде урок на ученик, откраднал пари от своя съученичка. Но самата тя попада във финансова безизходица и прибягва до отчаяна постъпка. На везните са моралните принципи и съдбата на семейството й.

 

 Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)